Ammattiosaamisen näytöt

Amiksessa opiskelemisesta lukiessasi olet ehkä törmännyt sanoihin ”ammattiosaamisen näyttö” ja ”näyttötutkinto”.

Ammattiosaamisen näytöt ja näyttötutkintojen tutkintotilaisuudet ovat oiva esimerkki amiksessa opiskelemisen käytännönläheisyydestä, sillä ne tehdään usein työpaikoilla ja ne koskettavat kaikkia amisopiskelijoita ja ammatillisen tutkinnon suorittajia.

Näyttötutkinnolla tarkoitetaan sellaista ammatillista tutkintoa, joka suoritetaan kokonaan ”näytöillä” eli osoittamalla osaaminen tutkintotilaisuuksissa.

Ammattiosaamisen näytöt ovat osa ammatillista peruskoulutusta ja opiskelijan osaamisen arviointia. Ne ovat työtilanteita tai työprosesseja, joissa opiskelija ihan kirjaimellisesti näyttää, kuinka hyvin hän on oppinut vaadittavat asiat, eli saavuttanut sellaisen ammattitaidon, jota työelämässä edellytetään ja jolla siellä pärjää. Opiskelija saa ammattiosaamisen näyttöjen suorittamisesta todistuksen, joka on osa varsinaista tutkintotodistusta.

Ammattiosaamisen näytöt suunnitellaan yhdessä työelämän edustajien kanssa, koska heillä on tuorein tieto siitä, millaista osaamista alan työtehtävissä vaaditaan. Näyttöjen arviointiin osallistuvat opettajan lisäksi työelämän edustaja ja opiskelija itse.

Alla olevien haastattelujen kautta pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Haastattelut ovat vain makupaloja ja poimintoja - erilaisia uratarinoita on yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6