Oppisopimus

Olet ehkä kuullut puhuttavan oppisopimuksella opiskelemisesta. Oppisopimusopiskelija hankkii itselleen ammatillisen tutkinnon pääosin työtä tekemällä ja välillä oppilaitoksessa opiskellen.

Keskimäärin oppisopimusopiskelija oppii työpaikalla noin neljänä päivänä viikossa; viides päivä kuluu oppilaitoksessa teoriaa opiskellen. Käytännössä opiskelija viettää välillä pidempiä jaksoja teoriaopintojen parissa ja palaa sitten taas työpaikalle käytännön opintojen pariin.

Oppisopimusopiskelija solmii työnantajan kanssa määräaikaisen työsopimuksen koulutuksen ajaksi. Tutkintoa ei voi suorittaa automaattisesti missä tahansa työpaikassa, vaan ennen opintojen aloittamista oppilaitos ja oppisopimustoimisto vahvistavat paikan soveltuvuuden. Näin taataan muun muassa, että opiskelijan työtehtävät vastaavat tutkinnon sisältöä ja opiskelija saa tarvitsemaansa ohjausta.

Miten oppisopimuspaikka hankitaan?

  • Reippaalla toiminnalla. Etsi siis itsellesi työnantaja joko omatoimisesti tai työvoimatoimiston kautta.
  • Työnantajan metsästyksessä pääroolia näyttelet sinä itse. Ota siis pelottomasti yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin. Soita tai pistäydy työnantajien luona, lähetä kirjallisia hakemuksia, kysy aikaisemmista työ- ja harjoittelupaikoistasi, sukulaisilta, kavereilta ja naapurin papalta, selaa sanomalehdissä ja internetissä julkaistavia työpaikkailmoituksia.
  • Sovi työnantajan kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus.
  • Ota yhteyttä oppisopimustoimistoon, niin pääset juttusille koulutustarkastajan kanssa. Koulutustarkastajat huolehtivat koulutuksen käynnistämisestä, suunnittelusta ja arvioinnista sekä oppisopimuksen hyväksymisestä.

Alla olevien haastattelujen kautta pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Haastattelut ovat vain makupaloja ja poimintoja - erilaisia uratarinoita on yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

Faktaa aiheesta

 

www.oph.fi/oppisopimus
Opetushallituksen sivulta löydät kaiken tarpeellisen tiedon oppisopimuksen suorittamisesta

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6