Ammattiosaamisen näyttö voi olla lasten liikuntapäivä

Arja sai työkkäristä vinkin nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen alalle.

Mikkeliläinen Arja Liimatainen lähti yläasteen jälkeen lukioon, koska ei tiennyt, mitä tulevaisuudelta haluaisi. Lukio ei kuitenkaan maistunut, ja Arja päätti hakea neuvoa työ- ja elinkeinotoimistosta. Sieltä hän sai harjoittelupaikan koulunkäyntiavustajana.

− Työkkärin virkailija osasi asiansa. Hän päätteli, että minulle sopisi työskentely lasten ja nuorten parissa. Ohjasin koulussa liikunta- ja käsityötunteja, ja pidin siitä kovasti, Arja kertoo uudelleen löytyneestä suunnastaan.

Arja pääsi opiskelemaan Mikkelissä sijaitsevaan Suomen Nuoriso-opistoon nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkintoa. Opiskelu oli alusta saakka mieluista.

Arviointi heti näyttötilanteen jälkeen

Jo ensimmäisenä syksynä Arja suoritti ensimmäiseen opintokokonaisuuteen kuuluneen työssäoppimisjakson ja sen loppupuolella näytön. Aiheena oli ohjauksen menetelmät, ja Arja antoi näytön liikunnan ohjauksesta. Hän järjesti päiväkodin lapsille liikuntailtapäivän.

− Suunnittelin ja toteutin ohjelman, ja ohjaava opettajani hyväksyi näyttöni. Keskustelin siitä ja opintokokonaisuuden sisällöstä opettajani ja työpaikkaohjaajani kanssa samana päivänä. Siten sain tuoreeltaan palautetta, Arja kuvailee näyttöpäivää.

Ennen työssäoppimisjaksoa opiskelijoille pidetään info, jossa kerrotaan, millaisia asioita näytössä katsotaan ja annetaan tarvittavat kaavakkeet täytettäviksi. Ammattiosaamisen näytön voi suorittaa paitsi työssäoppimispaikalla, myös jonkin tapahtuman yhteydessä.

Liikunnan lisäksi myös kulttuuria

Näyttö suoritetaan kolmessa pakollisessa tutkinnon osassa ja kahdesta valittavasta tutkinnon osasta. Kulttuuriohjaus ja liikunnan ohjaus ovat ohjauksen menetelmien tutkinnon osan vaihtoehtoja. Tähän mennessä Arja on suorittanut neljä näyttöä. Yksi niistä oli jouluaiheinen taidetuokio erityisluokalle.

Arjalla on runsaasti työllistymismahdollisuuksia, kunhan hän valmistuu.

− Esimerkiksi koululaisten iltapäivätoiminta tai nuorisotalotoiminta kiinnostavat. Työpaikka voi löytyä vaikkapa nuorisotalolta, päiväkodista, yhdistysten tai järjestöjen parista tai koulusta koulunkäyntiavustajana.

Kuva: Jukka Tammisuo

 Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6