Asiakaspalvelu tuntui omalta jutulta

Sonja Kiprianoff mietti ammatinvalintaansa lukion ajan ja valitsi matkailualan.

Ammatillisen tutkinnon suorittaminen kiinnosti ivalolaista Sonjaa, sillä vaihtoehtoja oli runsaasti ja opiskelupaikkojakin melko lähellä kotia. Kun hän karsi itselleen sopimattomia vaihtoehtoja pois, jäljelle jäi matkailuala. Niinpä Sonja haki Itä-Lapin ammattiopistoon opiskelemaan matkailualan perustutkintoa.

− En oikein osannut kuvitella, millaista opiskelu on, mutta se oli todella mukavaa ja rentoa. Valitsimme suuntautumisvaihtoehdoksi joko matkailupalveluiden tuottajan tai matkailuvirkailijan opinnot. Minä päädyin matkailuvirkailijan kannalle, Pyhätunturin toimipaikassa opiskellut Sonja kertoo.

Lukion käyneeltä opiskelu kesti kaksi vuotta, peruskoulupohjalta se vie kolme. Työssäoppimista Sonjalla oli jo ensimmäisenä vuonna. Yhdentoista viikon jaksolle oli helppo löytää paikka. Sonja kävi rohkeasti kysymässä työssäoppimismahdollisuutta hotellista Pyhätunturilla. Hänet otettiin mielellään vastaan.

− Opin todella paljon työssäoppimisjaksoilla. Työvuorossa oleva henkilö opasti minua aina uusiin tehtäviin. Vähitellen sain toimia itsenäisesti. Huomasin, että asiakaspalvelutyö sopii minulle hyvin.

Toisena vuonna Sonja hankki työssäoppimiskokemusta mökkivuokraamosta Saariselällä joulusesonkina. Työ oli osin erilaista kuin hotellissa: hän hoiti vastaanottovuorojen lisäksi muun muassa asiakkaiden kuljetuksia mökkialueella. Lisäksi Sonja palkattiin kesätöihin Ivalossa sijaitsevaan hotelliin, ja siten hän sai toisen vuoden työssäoppimisjaksonsa täyteen.

− Viihdyin hyvin kaikissa paikoissa. Matkailualalla tarvitaan kielipäätä, ja sain käyttää englantia ulkomaalaisten turistien kanssa. Ruotsillakin pärjään hiukan ja osaan ranskan alkeita. Oli mukava huomata, että puhuessa kielitaito karttuu koko ajan.

Työssäoppimisjakson loppuun kuuluu näyttö ja arviointi. Sonjasta on hyvä, että opiskelija saa palautetta työstään ja voi kehittää asioita, joissa on vielä parantamisen varaa. Itse hän antoi palautteeksi kiitokset ja kertoi, että nautti työskentelystä molemmissa paikoissa.

− Näyttötilanne oli keskusteluhetki työssäoppimisohjaajan ja opettajan kanssa. Siinä arvioitiin koko aikana tapahtunut oppiminen, Sonja kertoo.

 Matkailualan perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6