Elektroniikka vei miehen

Jasu Romo jatkoi amiksesta insinööriopintoihin.

Jyväskyläläinen Jasu ei pitkään pohtinut ammatinvalintaansa. Käsillä näprääminen kiinnosti, ja hän valitsi alakseen elektroniikan. Jasu pääsi opiskelemaan Jyväskylän ammattiopistoon heti 9. luokan jälkeen. Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnosta valmistuu elektroniikka-asentajaksi. Se on juuri sellaista käytännönläheistä työtä, jollaista nuorimies toivoi. Perustutkinto antaa perusosaamisen alan tuotanto-, asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtäviin.

Toisena opiskeluvuonna Jasu osallistui opettajan ehdotuksesta nuorten ammattitaidon SM-kilpailuun, Taitajaan. Kilpailuun valmistautuminen oli mukavaa, sillä siten oppi paljon uusia taitoja.

− Innostuin kilpailemaan seuraavanakin vuonna, ja voitin elektroniikkalajin. Seuraava etappi oli isompi, ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills, joka pidettiin Lontoossa syksyllä 2011, Jasu kertoo.

Keväällä 2010 perustutkinnon loppuun suorittanut Jasu osallistui kilpailuun parina Aku Ilolan kanssa. Heidän lajinsa oli robotiikka.

Välillä Jasulla on todella riittänyt vipinää, sillä hän kävi armeijaa, valmentautui WorldSkills-kilpailuun ja opiskeli samaan aikaan. Motivaatio riitti kuitenkin puurtamaan kaiken kunnialla läpi. Hänelle oli selvää jo perustutkintoa suorittaessa, että opintoja täytyy päästä jatkamaan. Niin hän pyrki Jyväskylän ammattikorkeakouluun ja tuli valituksi. Automaatiotekniikan koulutusohjelmasta hän valmistuu automaatioinsinööriksi. Perustutkinto ja kilpailukokemus loivat hyvän pohjan jatko-opinnoille.

− Olen todennut, että mitä enemmän opiskelee, sitä paremmin huomaa, että ei tiedä läheskään kaikkea. Siitä syntyy halu oppia vielä lisää.

Hän sanoo, että elektroniikka-alasta kiinnostuneelta tarvitaan ainakin huolellisuutta ja siisteyttä, sillä osat ovat pieniä eikä niitä voi käsitellä miten sattuu sähköiskuvaaran tai -palovaaran takia.

Oman alan työ löytyi, opiskelu kiinnostaa yhä

Kansainvälisiin kisoihin valmistautuminen ja osallistuminen olivat haastavia ja palkitsevia kokemuksia kaikkine tohinoineen. Kilpailupari lähti taas kamppailemaan paikasta Suomen joukkueessa EuroSkills-kilpailussa, jotka olivat syksyllä 2012 Belgiassa. Jasu ja Aku pääsivät matkaan, ja tuliaisina oli pronssimitali. Jasu toimii nyt itse ammattitaitokilpailujen valmentajana.

Parhaillaan hän saa kaipaamaansa lisäoppia myös töistä. Jasu on osa-aikaisesti ProTest engineering -yrityksessä, jossa hän tekee muun muassa paperikonemittauksia ja suunnittelee mittalaitteita. Hän pääsee hyödyntämään juuri omaa osaamistaan.

− Olen tyytyväinen työhöni. Tarkoituksenani on tehdä tähän yritykseen opinnäytetyö nykyiseen tutkintooni. Sen jälkeen aion vielä jatkaa opintojani ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Siihen päästäkseen on ensin oltava edellistä tutkintoa vastaavissa töissä kolme vuotta, Jasu kertoo suunnitelmistaan.

Kuva: Skills Finland ry / Mikko Takkunen

 Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6