Kiinnostus kemiaan johti laborantin ammattiin

Kun kemia on nuoren miehen lempiaineita koulussa, laborantin opinnot voivat tuntua kiehtovilta. Näin kävi Lassi Aallolle, joka tuumaili alan valintaansa peruskoulun loppupuolella. Hän halusi jäädä kotipaikkakunnalleen Tampereella, ja Pirkanmaan ammattiopistosta löytyikin hyvältä kuulostava laboratorioalan perustutkinto.

Jo opiskelun alussa tuntui nopeasti, että ala voisi olla oikea.

− Kemian lisäksi opiskelemme fysiikkaa, matematiikkaa ja luonnontieteitä. Tietotekniikan osaamistakin tarvitaan, kun tekniikka kehittyy koko ajan, Lassi kertoo alastaan.

Fysiikka ei ole ollut hänen vahvimpia aineitaan, mutta vaikka teoria tuntui vaikealta, käytännön tehtävät sujuivat ihan hyvin. Myös mikrobiologia oli melko monimutkaista, mutta ei ylivoimaista.

Opettajat evästivät opiskelijoita jo ensimmäisenä vuonna siitä, millaisissa paikoissa työssäoppimisen voi suorittaa ja mitä siellä tehdään. Opettavaista oli, kun pidemmällä olevat opiskelijat tulivat kertomaan omista kokemuksistaan työssäoppimisessa.

Kaksi työtarjousta

Työllisyysnäkymistäkin opiskelijoille kerrottiin. Opettajat sanoivat, että lisää ammattilaisia tarvitaan, sillä alalta jää lähiaikoina paljon ihmisiä eläkkeelle. Silti ei ole varmaa, palkataanko tilalle yhtä monta työntekijää.

− Riippuu toimialasta, millainen työvoiman tarve on. Esimerkiksi yliopistojen geeniteknologian laboratorioista voi olla vaikea saada paikkaa.

Lassi hakeutui työssäoppimaan toisena vuotena Pirkanmaan ympäristökeskukseen ympäristölaboratorioon, joka yhdistyi sinä aikana Kokemäen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n kanssa. Toisen jakson viimeisenä opiskeluvuotena hän suoritti Santenin silmälääketehtaassa.

− En ollut ehtinyt miettiäkään työnhakua, kun minulle soitettiin kahdesta yrityksestä ja pyydettiin töihin. Otin toisen paikan vastaan. Yritys on silmälääkkeitä kehittävä ja valmistava Santen Oy. Minulla kävi hyvä tuuri, Lassi sanoo vaatimattomasti.

Työ on sopivan vaihtelevaa ja tarjoaa haasteita

Toistaiseksi Lassi viihtyy työssään eikä suunnittele jatko-opintoja. Jos töitä ei olisi löytynyt, hän olisi todennäköisesti hakenut korkeakouluun. Nykyinen työ on tarpeeksi haastavaa.

− Lääketeollisuudessa on tehtävä täsmällistä dokumentointia. Tuotekehityspuolella työ on hyvin vaihtelevaa, ja pidän siitä.

Kaverit kyselevät usein kiinnostuneina Lassin työstä ja alasta. Laborantin työstä ei monellakaan ole tarkkaa käsitystä. Työnsä vastapainoksi Lassi harrastaa pianonsoittoa ja kuuntelee musiikkia.

 Laboratorioalan perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6