Miten valmistaudun työhaastatteluun?

– Unohda turha jännittäminen, parasta on olla oma itsensä. Työn saannissa positiivinen asenne ratkaisee, rohkaisee seniorikonsultti Erkki Levä.

Ensimmäinen työhaastattelu on aina jännittävä paikka, mutta ihan turhaan. Työhaastattelussa pärjää, kun valmistautuu ja on oma reipas itsensä. Ihan alkajaisiksi kannattaa tutkia yrityksen nettisivuilta, millaiseen firmaan on menossa työhaastatteluun.

– Annat itsestäsi huonon kuvan, jollet yhtään tiedä, millaisesta työpaikasta on kyse. Selvitä vähän taustoja, ennen kuin menet haastatteluun, neuvoo Erkki Levä.

Levä työskentelee rekrytointeihin ja HR-konsultointiin keskittyneessä Arespartnersissa. Hän on uransa aikana lukenut kymmeniä tuhansia hakemuksia ja auttanut ihmisiä löytämään oman urapolkunsa. Tämä mies jos kuka tietää, miten työnantajaan voi tehdä vaikutuksen.

– Valmistautuminen helpottaa myös jännitystä. Stressaat vähemmän, kun tiedät yrityksestä jotain. Helpoiten homman voi pilata myöhästymällä työhaastattelusta. Lähde siis ajoissa liikkeelle, sillä aina voi tapahtua jotain yllättävää, Levä neuvoo.

Pukeudu asianmukaisesti

Mahdollista työnantajaa kohtaan kannattaa osoittaa arvostusta pukeutumalla siististi ja asianmukaisesti.

– Vaateostoksille ei kannata lähteä, mutta mieti, miten hakemassasi työssä pukeudutaan ja pukeudu niin. Työhaalaria ei kuitenkaan pidä vetää päälle, vaikka hakisit hitsaajaksi. Farkut ja siisti paita on oikein hyvä asu moneen tilanteeseen, Levä toteaa.

Kannattaa ottaa mukaan kaikki koulu-, työ- ja harrastustodistukset, joista voi olla hyötyä. Niitä ei välttämättä kysytä, mutta on hyvä, jos on varautunut esittämään todistukset.

– Mieti myös valmiiksi, olisiko sinulla suosittelijoita, jotka voisivat kertoa, että olet hyvä työntekijä. Suosittelijan pitää olla entinen esimiehesi, äiti ei tässä kohtaa kelpaa.

Jos et ole aiemmin ollut töissä, voit pyytää suosittelijaksi myös esimerkiksi harrasteohjaajaasi. Tai jos olet vaikka vetänyt partiota, pyydä lippukunnan vetäjää suosittelijaksi.

Ole positiivisella mielellä

Oikeastaan työhaastattelu alkaa jo siitä hetkestä, kun astuu sisään yrityksen ovesta. Ole siis ystävällinen myös aulahenkilöstölle tai muille, jotka ottavat sinut vastaan.

Käytöksen kultaista kirjaa ei tarvitse lukea, mutta on hyvä muistaa muutama juttu. Katso ihmisiä suoraan silmiin, kättele reippaasti ja hymyile. Näin yksinkertaisilla keinoilla voi hurmata ja herättää luottamusta.

– Kaikista tärkeintä on positiivinen ja reipas asenne. Jos olet innostunut, se huokuu sinusta ulospäin. Haastattelija kyllä näkee, haluatko oikeasti töihin.

Koska nuoret ovat vasta työuransa alussa, eivät kokemus ja osaaminen ole ratkaisevassa roolissa, vaan asenne. Tärkeintä on, että haluaa oikeasti töihin – ja juuri tähän paikkaan.

Mieti vahvuuksiasi

Kannattaa miettiä valmiiksi, miksi hakee juuri kyseistä työtä. Sitä haastattelija tulee todennäköisesti nimittäin kysymään. Mieti omia vahvuuksiasi ja mitä sellaista osaamista sinulla on, joka on kyseisen työn kannalta oleellista.

– Älä ole liian vaatimaton, vaan kerro reippaasti siitä, missä olet hyvä. Omia negatiivisia puolia ei pidä oma-aloitteisesti lähteä listaamaan, mutta omista heikkouksistakin on kysyttäessä hyvä osata jotain sanoa. Terve itseluottamus on paikallaan, Levä rohkaisee.

Useinkaan työpaikka ei tärppää heti ensimmäisessä työhaastattelussa, joten älä masennu, jos et saa hakemaasi työtä. Suuntaa vaan seuraavaan haastatteluun samalla positiivisella asenteella. Ihan varmasti jossain vaiheessa pääset näyttämään kykysi oikeassa työpaikassa.

Kuva: Dreamstime

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6