Työssäoppiminen Bangladeshissa avarsi huimasti maailmankuvaa

Laihialainen Joni Kangasmäki joutui vain hetken aikaa raapimaan päätään, kun hänen sähkö- ja automaatiotekniikan opettajansa Olli Karppi Vaasan ammattiopistossa kysyi, kiinnostaisiko työssäoppiminen ulkomailla. Takuulla kiinnosti, ja jo muutaman kuukauden kuluttua selvisi kohdekin: ennestään tuntematon Bangladesh.

Joni ja kolme hänen kolmannen vuoden opiskelutoveriaan viettivät antoisat ja opettavaiset pari kuukautta kaukana kotoaan, suomalaisen Wärtsilän voimalaitostyömaalla Khulnan kaupungissa.

−Meillä ei ollut käsitystä, millainen maa Bangladesh on, paitsi että siellä ei kaikki ole ihan yhtä hyvin kuin Suomessa. Kaikki Vaasan lentokentältä eteenpäin oli uutta, Joni muistelee ensimmäisiä mielikuviaan.

Joni ja kumppanit valvoivat paikallisten asentajien työntekoa. Samalla he oppivat itse monenlaista uutta ja näkivät uudenlaisia laitteita. Rohkeasti nuoret kyselivät työkavereiltaan neuvoa, jos pulmia tuli.

−Englantia tuli käytettyä tosi paljon, oli pakkokin. Etukäteen jännitin sitä, mutta yllättävän hyvin se sitten luistikin.

Pitkistä työpäivistä ja liikennekaaoksesta tuli arkea

Suomalaiset pitivät tiukasti kiinni turvallisuusvaatimuksista, vaikka paikalliset työntekijät olivat melko suurpiirteisiä. Samaa asennetta pojat huomasivat liikenteessä. Sääntöjä ei näyttänyt olevan, tai ainakaan niitä ei noudatettu. Vapaa-aikansa opiskelijat viettivät lähinnä keskenään. Nähtävyyksiä ei kovin paljon ollut, mutta jo kaupassakäynti oli aluksi elämys. Hintataso vaihteli, kaikki ei ollut ihan halpaa. Lämpimään ja kosteaan ilmastoon tottuminen vei hetken aikaa.

−Opin lyhyessä ajassa todella paljon alastani, ja lisäksi sain unohtumattoman kokemuksen muutenkin. Kielitaidon vahvistuminenkin on plussaa.

Työpäivät olivat pitkiä, 10-tuntisia. Niihin kuitenkin tottui nopeasti eikä työskentely tuntunut rankalta. Opintotuen lisäksi opiskelijat saivat verotonta päivärahaa. Joni ei keksi yhtään syytä, miksi opiskelijan ei kannattaisi lähteä ulkomaille, kun tilaisuus on tarjolla.

−Ainoa huono puoli Bangladeshissa oleskelussa oli yksipuolinen ruoka. Riisi ja kana alkoivat kyllästyttää aika pian, hän naurahtaa.

 Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6