Varmuutta tekemiseen ulkomailta

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusohjelmasta valmistunut Janne Aikio työskentelee kojeistoasentajana ABB:llä. Osa työkokemuksesta karttui työssäoppimisjaksolla Etelä-Englannissa.

Jannen sähkövoimatekniikan opiskelut Ammattiopisto Lappiassa Torniossa kestivät kolme vuotta.

– Ensin kokeilin lukiota kaksi kuukautta ja sitten saman verran leipuripuolta, kunnes löysin sähköalan. Se tuntui heti minulle sopivalta, enkä kadu päätöstäni.

Osa Jannen opiskelusta oli käytännön työtä oppilaitoksen urakointikohteissa. Lisäksi Lappiassa oli mahdollisuus suorittaa työssäoppimisjakso ulkomailla, sillä oppilaitos oli mukana Leonardo da Vinci -ohjelman alaisessa hankkeessa.

Kansainvälistä työkokemusta

– Päätin hakea ulkomaille harjoitteluun, koska osaan hyvin englantia, tykkään matkustaa ja kerätä kokemuksia, kertoo Janne päätöksestään.

Työssäoppimisjaksolle hyväksytyksi tuleminen edellyttää, että opiskelija on suorittanut vähintään 40 opintoviikkoa ja on sitoutunut opintoihin sekä lisäksi kielitaitoinen. Vaihtokohteeksi valikoitui Renelec Groundworks, Devizes-nimisessä pikkukaupungissa Iso-Britanniassa. Noin 11 000 asukkaan Devizes on Tornion ystävyyskaupunki.

– Tein kuukauden verran sähköasennushommia kahden eri asentajan mukana. Työpäivät olivat noin 10-tuntisia ja niihin kuului paljon matkustelua ympäri Etelä-Englantia. Työporukka oli mukavaa, eikä itse työ juuri eronnut kotimaasta.

Ulkomaanjaksosta hyötyä myös työelämässä

Janne arvelee kansainvälinen työssäoppimisjakson vaikuttaneen työnsaantiin myös kotimaassa. Maailmalta tarttuu mukaan aimo annos varmuutta ja kykyä toimia monenlaisissa tilanteissa.

– Tutustuu uusiin ihmisiin, kielitaito karttuu, näkee miten töitä tehdään muualla ja itsevarmuus lisääntyy, listaa Janne tärkeimpiä vaihdon mukanaan tuomia etuja.

Lisäksi saa tietoa paikallisista työskentely- ja asumisoloista, koulutuksesta, palkoista ja työnsaantimahdollisuuksista. Valmistumisen jälkeen Janne sai työpaikan Vaasan ABB:ltä pienjännitejärjestelmäpuolelta. Tehtäviin kuuluvat esimerkiksi laivoille asennettavien sähkönjakelu- ja moottorinohjausjärjestelmien sekä ohjainkaappien ja liitäntäkoteloiden kasaaminen.

– Mukavaa, että heti löytyi mielenkiintoista ja koulutusta vastaavaa työtä. On hyvä työskennellä kokeneiden työkavereiden kanssa ja oppia heiltä lisää ammatista, sanoo Janne.

– Ja miksi sitä ei voisi ajatella lähtevänsä myös ulkomaille vastaaviin hommiin, jos tilaisuus eteen tulee. Tulevaisuuden suunnitelmiin ulkomailla vietetty aika vaikutti ainakin niin, että halu matkustaa kasvoi entisestään.

 Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6