Ympäristönhoitaja vaalii luontoa

Rakkaus luontoon sai Jonin hakeutumaan luonnonvara- ja ympäristöalalle.

Jokin luontoon liittyvä ammatti tuntui hyvältä Joni Järvenkallaasta, 18, kun hän mietiskeli, mihin isona ryhtyisi. Hausjärveläinen Joni oli ollut nuoresta saakka auttamassa suvun maatilan töissä. Lähellä olisi ollut luonnonvara-alapainotteinen lukio, mutta lopulta Joni päätti hakea Hyvinkään Hyriaan luonnonvara- ja ympäristöalan koulutukseen. Joni kuuli alan opinnoista oppilaanohjaajaltaan.

Ensimmäisen vuoden luonnonvara- ja ympäristöalan perustutkinnon opiskelijat suorittivat yhteiset opinnot, ja toisen vuoden alussa he valitsivat suuntautumisvaihtoehtonsa. Joni halusi ympäristönhoitajan pätevyyden. Toinen vaihtoehto olisi ollut luonto-ohjaaja.

− Ensimmäisenä vuonna opettelimme esimerkiksi suunnistusta sekä pienkoneiden käyttöä ja huoltoa. Aluksi tuntui oudolta, että luokallani suurin osa oli aikuisopiskelijoita, mutta sitten huomasin, että se onkin mukavaa, kolmatta ja viimeistä vuottaan opiskeleva Joni kertoo.

Perustutkinnolla töihin tai jatkamaan opintoja

Työssäoppimiskokemukset ovat olleet hyvin käytännönläheisiä ja opettavaisia: Joni on muun muassa laatinut ja toteuttanut hoitosuunnitelman Hausjärven Mommilanjärven Soutelu -tapahtumaan. Kolmantena vuonna hän teki asuntolatoverinsa kanssa kunnostussuunnitelman Vantaanjoen rannalle, opiston lähelle. He toteuttivat luontoa ja luonnossa samoilijaa kunnioittavan kävelyreitin.

− Opiskelu on ollut alusta asti mielekästä. Ympäristönhoitajan perustutkinnon suorittaneet ovat tietääkseni työllistyneet aika hyvin, esimerkiksi näytteidenottajiksi ja suunnittelutöihin luonto- ja ympäristöalan järjestöihin. Osa tekee vähintään vapaaehtoistyötä järjestöissä.

Tällä hetkellä Joni suunnittelee hankkivansa valmistumisensa jälkeen töitä noin puoleksi vuodeksi. Sen jälkeen suunta käy armeijan harmaisiin. Ja koska opiskelu innostaa yhä, hän aikoo hakea ammattikorkeakouluun lukemaan ympäristöinsinööriksi, ympäristöteknologian koulutusohjelmaan.

− Meidän perustutkintoomme kuuluu myös yrittäjyysopintoja, joten saamme valmiudet yrittäjäksi ryhtymiseen. Ihan heti en itse suunnittele sellaista, mutta kuka tietää, vaikka myöhemmin perustaisinkin oman firman, Joni miettii.

 Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6