Autonasentajasta insinööriksi

Mikkeliläiselle Hannu Pöntiselle ammatinvalinta oli helppoa. Jo pikkupoikana hän pyöri isänsä rekkakorjaamolla ja oppi pikkuhiljaa itsekin korjaamista. Myös mopot ja kevarit kiinnostivat. Kasiluokkaan mennessä Hannu oli tehnyt päätöksen: hän suorittaisi sekä autoalan ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon.

Etelä-Savon ammattiopisto oli ihan kotikulmilla, ja siellä oli tarjolla juuri sopivaa koulutusta.

− Päätin myös, että pyrin toisen asteen opintojen jälkeen korkeakouluun jatkamaan autoalaa. Siksi halusin molemmat tutkinnot, nyt 23-vuotias Hannu kertoo.

Lukio- ja ammatillisten opintojen lukujärjestykset oli sovitettu hyvin limittäin niin, että yhdessä jaksossa oli lukion, toisessa jaksossa taas ammatillisen kursseja. Autoasentajan opinnot eivät tuottaneet hankaluuksia, olihan Hannu jo käytännössä tutustunut auton anatomiaan isänsä korjaamolla.

− Mikään ei silti tuntunut turhalta. Aina opin jotakin uutta. Keskityin opinnoissani sähköisten vikojen etsintään, se on haastavaa. Ongelmanratkaisutaito pääsee oikeuksiinsa, kun etsii satojen johtojen joukosta sitä yhtä, josta ajoneuvon toiminta on kiinni, hän sanoo.

Työtilaisuuksia tarjolla myös ulkomailla

Niin kävi, että autoasentajaksi valmistuttuaan nuori mies lähti syventämään taitojaan Helsinkiin Metropolia Ammattikorkeakouluun, jossa hän opiskelee autotekniikan insinööriksi, opintosuuntauksenaan tuotetekniikka. Opintojen ohessa Hannu työskentelee automaahantuonnissa takuutarkastajana.

Suomessa autotekniikan insinöörit työskentelevät yleensä autoalan asiantuntija- ja esimiestehtävissä, kuten korjaamojen työnjohtajina tai automaahantuojien teknisinä kouluttajina. Autotehtaalle suunnittelutöihin mielivän täytyy suunnata ulkomaille.

Syksyllä 2011 Hannu otti mittaa taidoistaan kansainvälisissä WorldSkills-kilpailuissa, joissa noin tuhat nuorta ympäri maailmaa kilpaili kymmenissä lajeissa. Jo koitokseen valmistautuminen kuukausia ennen suurtapahtumaa oli opettavaista. Samalla opiskelija tutustui alan ammattilaisiin Suomessa ja kilpailuissa hän ystävystyi kilpakumppaniensa kanssa. Tarjolla on nyt monta majapaikkaa eri puolilla maailmaa, jos matkailukipinä iskee!

− Kilpailuihin osallistuminen avaa monia ovia. Uskon saavani työpaikan esimerkiksi Yhdysvalloista tai Saksasta, ja Sveitsistäkin on tarjottu töitä. Kun valmistun, saatan hyvinkin lähteä ulkomaille töihin, Hannu suunnittelee.

− Ja vaikka mitalia ei tullut, jo WorldSkillseihin pääsy on erinomainen saavutus. Silloin on kuitenkin jo alansa nuorten maailman parhaimmistoa.

Hänen mielestään pitkän tähtäimen suunnitelmia kannattaa tehdä, vaikka kaikki ei aina menisikään prikulleen niiden mukaan. Selkeät tavoitteet auttavat kuitenkin löytämään oman tien.

Lisätietoja

 

Autoalan perustutkinto

Autoalan toimintaympäristö on kansainvälinen ja verkostoitunut. Alalla tarvitaan monenlaisia ja monipuolisia osaajia. Asiakaslähtöisyys ja palvelun laadun merkitys korostuvat kaikissa tehtävissä. Edellytyksinä ovat alan monipuolinen osaaminen, teknisten taitojen soveltaminen sekä hyvät asiakaspalvelu- ja yhteistyötaidot. Haasteina ovat uuden tekniikan jatkuva seuraaminen ja soveltaminen sekä materiaalien uudelleenkäyttö.

AUTOKORINKORJAAJA
– Autokorinkorjauksen osaamisala

AUTOMAALARI
– Automaalauksen osaamisala

AUTOMYYJÄ
– Automyynnin osaamisala

AJONEUVOASENTAJA
– Autotekniikan osaamisala

PIENKONEKORJAAJA
– Moottorikäyttöisten pienkoneiden korjauksen osaamisala

VARAOSAMYYJÄ
– Varaosamyynnin osaamisala

Haluatko tietää lisää autoalan ammateista ja oppilaitoksista? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6