Graafinen suunnittelu vei mennessään

Tiia Vänskä opiskeli ensin media-assistentiksi, mutta kiinnostui aina vain enemmän graafisesta suunnittelusta ja painoviestinnästä. Marraskuussa Tiia valmistuu painotuotantoassistentiksi Jyväskylän ammattiopistosta JAOsta.

Tiia kertoo, että jo media-assistentin opintoja tehdessään häntä alkoi poltella painoviestintä. Tiia muutti kaksi vuotta sitten Jyväskylään, ja kun alan töitä ei heti löytynyt, hän päätti jatkaa opiskelua ja pyrki painoviestinnän perustutkintoon ulkoasuntoteuttajan koulutusohjelmaan.

– Sain korvattua osan yhteisistä opinnoista aiemmalla tutkinnolla, mutta ammattiaineet, kuten graafinen tuotanto, piti lukea alusta asti. Aloitin opiskelun tammikuussa 2013 ja valmistun nyt marraskuussa. On mukavaa, että olen voinut tehdä opintoja omassa tahdissa.

Aina oppii uutta

Tiia kertoo, että tiedon jano on vain kasvanut opiskelun aikana. Hän on innostunut ja kiinnostunut alasta.

– Tämä on monipuolinen ammatti, jossa voi suunnitella niin painotuotteita kuin verkkojulkaisujakin. Työpaikka voi olla kirjapainossa tai vaikka mainostoimistossa. On ollut hienoa huomata, kuinka opintojen aikana on aina vain oppinut uutta. Minusta tuntuu, että olen tässä jo aika hyvä, naurahtaa Tiia.

Opinnoissa käydään läpi koko tuotantoprosessi eli Tiiakin on suunnittelun ja asemoinnin lisäksi tutustunut myös painotekniikkaan ja jälkikäsittelyyn. Vastaavasti painotekniikan koulutusohjelmassa opiskelevat tutustuvat painotuotteiden suunnitteluun.

Koska ala kehittyy ja muuttuu koko ajan, on opinnoissa mukana entistä enemmän myös verkkojulkaisujen suunnittelua ja toteutusta eli ihan koodausta. Tiian mielestä oli mielenkiintoista esimerkiksi suunnitella ensin painettu lehti ja tehdä siitä sitten nettiversio, jossa esimerkiksi navigointi on johdonmukaista.

– Opiskelemme muun muassa sivunvalmistusta, painamista, jälkikäsittelyä, mainospainotöitä, digitaalipainamista ja suurkuvatulostusta, Tiia luettelee.

Rento meininki

Tiia on käynyt yläkoulun jälkeen lukion, jonka jälkeen hän hakeutui ammattikouluun. Hänen mielestään amiksessa on mukava opiskella, koska tunnelma on rento ja opettajilta saa aina apua.

– Amiksessa opiskelu on kivaa. Ensimmäisenä vuotena opiskelu oli enemmän koulumaista, mutta nyt teemme luokassa harjoitustöitä, asiakastöitä ja projekteja. Opettaja on mukana ja häneltä saa neuvoja, jos tulee sellainen ongelma, jota ei omin avuin pysty ratkaisemaan. Työelämässä töitä tehdään kiireellä, mutta opiskeluaikana koulussa saa tehdä omalla vauhdilla.

Tiia oli ensimmäisen työssäoppimisjakson oppilaitoksen omassa digipainossa, toisen Mediaseppien digipainossa. Kolmas, kuuden viikon mittainen jakso oli Barcelonassa alan koulussa. Tiian mielestä ulkomailla työssäoppiminen oli upea kokemus.

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6