ICT-asentaja nauttii matemaattisten ongelmien ratkaisusta

Veli Tapper, 19, opiskelee ICT-asentajaksi. Eniten hän nauttii työssään ongelmanratkaisusta ja siitä, että saa itse päättää mitä tekee.

Missä ja mitä opiskelet?

– Opiskelen ICT-asentajaksi Jyväskylän ammattiopistossa ja suoritan samalla ylioppilastutkinnon. Tarkoituksenani olisi valmistua keväällä 2015.

Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

– Meillä on tosi paljon omatoimista työskentelyä ja erilaisia projekteja. Jos esimerkiksi oman auton stereot ovat rikki, ne voi korjata koulussa. Koulupäivät ovat yleensä kuusi tai seitsemän tuntia. Minulla on hiukan pidempiä koulupäiviä, koska suoritan lukiota samalla.

Millaisia työssäoppimisjaksoja suoritit?

– Omat työssäoppimiseni ovat olleet tavallisesta poikkeavia, sillä olen suorittanut ne kaikki kilpailemalla. Olen osallistunut kaksi kertaa Taitaja-kilpailuun sekä kerran EuroSkills- ja WorldSkills -kilpailuihin. Näissä kilpailuissa eri ammatillisia koulutusaloja edustavat opiskelijat kisaavat keskenään siitä, kuka hallitsee oman alansa parhaiten.

Millaista kilpailuissa oli?

– Kilpailuihin osallistuminen on ollut ehkä jopa vaativampaa kuin tavallinen työssäoppiminen: kisoja varten pitää harjoitella kauan, ja niissä on työskenneltävä tarkasti samalla kun tuomari valvoo selän takana. Euro- ja WorldSkills -kisoissa oli hienoa, kun pääsi näkemään maailmaa ja tutustumaan oman alan edustajiin.

Oletko tehnyt oman alan töitä koulun ja kisojen lisäksi?

– Olen tehnyt muutamia keikkaluontoisia hommia eri yrityksille. Työt ovat olleet esimerkiksi elektroniikkasuunnittelua sekä ohjelmointia.

Mikä parasta opiskelualassasi?

– Se, että pääsee käyttämään aivojaan! Tämä työ sopii sellaiselle, joka nauttii matemaattisten ongelmien ratkaisusta. On myös hyvä jos on kiinnostunut vanhojen laitteiden korjaamisesta. Kunnostamme esimerkiksi vanhoja radioita.

Mitä aiot tehdä kun valmistut?

– Olen miettinyt opintojen jatkamista ammattikorkeakoulussa, yliopistossa tai teknillisessä korkeakoulussa. Ammattikoulu antaa hyvän pohjan siihenkin.

Elektroniikka-asentajaksi tai ICT-asentajaksi voi valmistua tieto- ja tietoliikennetekniikan osaamisalalta. Koulutuksen pituus on kolme vuotta tai 180 osaamispistettä. Elektroniikka-asentajan työtehtävät liittyvät laitteiden valmistukseen, testaukseen, asennukseen ja huoltoon.

Koulutusta antavat lukuisat ammattioppilaitokset ympäri Suomen, lisätietoa löydät opintopolku.fi-sivustolta.

Lisätietoja

 

Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto

Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto antaa opiskelijalle tarvittavan perusosaamisen tieto- ja tietoliikennetekniikan tuotanto-, asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtäviin. Keskeisiä osaamisaloja ovat asuntojen ja liikekiinteistöjen tietoliikenne- ja tietokonelaitteet sekä niiden asennukset. Elektroniikan suuntaavat tutkinnon osat suorittanut osaa tehdä elektroniikkatuotantoon liittyviä testaus-, korjaus- ja käyttöönottotehtäviä sekä huolto- ja asennustoimintaan liittyviä asiakaspalvelutöitä. ICT:n suuntaavat tutkinnon osat suorittanut ICT-asentaja osaa tehdä tietokone- ja tietoliikennelaitteiden asennukset ja käyttöönoton.

Haluatko tietää lisää tieto- tietoliikennetekniikan koulutuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6