Kansainvälisellä uralla

Lentokoneasentajaksi valmistunut Soila Korhonen, 23, asuu Sveitsissä ja työskentelee kansainvälisessä lentoyhtiössä. Työ on rankkaa, mutta palkitsee monipuolisuudellaan.

Jet Aviation -lentoyhtiössä työskentelevä Soila päätyi ulkomaille koulun kautta.

– Valmistuin lentokoneasentajaksi Savon ammatti- ja aikuisopistosta. Hieman ennen valmistumistani koulumme entinen opiskelija lähetti rehtorillemme sähköpostin, jossa kertoi, että Jet Aviationilla saattaisi olla tarvetta uusille työntekijöille. Meitä hakijoita haastateltiin ensin puhelimitse, ja lopulta kolme meistä pääsi työhaastatteluun Sveitsiin. Saimme kaikki työpaikan, Soila kertoo.

Nuori nainen kiinnostui lentokoneasentajan työstä lukioaikana. Hän yllättyi huomatessaan, että koulutukseen olisi voinut hakea peruskoulupohjaltakin.

– En ollut koskaan aiemmin kuullut alasta, vaikka koulu sijaitsi lähellä kotipaikkakuntaani. Lentokoneasentajille on tarjolla kahdenlaista koulutusta. Itse olen käynyt B1-koulutuksen, jossa työskennellään mekaanisten järjestelmien parissa. B2-koulutuksen käyneet vastaavat sähkö- ja navigointijärjestelmien huollosta ja ylläpidosta.

Potkua WorldSkills-kisoista

Soilan mukaan opiskelu oli välillä raskasta, mutta hänen luokallaan oli hyvä yhteishenki ja kaikki tsemppasivat toisiaan.

– Viimeisen opiskeluvuoteni kruunasi se, kun minut valittiin mukaan WorldSkillsiin. Nelipäiväinen kilpailu oli huikea kokemus. Sain kisoista lisää motivaatiota ja paineensietokykyä sekä hyödyllisiä kontakteja, hän hehkuttaa.

Soila osallistui Leipzigissa järjestettyihin kilpailuihin vuonna 2013, ja nappasi mukaansa pronssimitalin. Kilpailun jälkeen hän muutti Sveitsiin.

Raskasta ja palkitsevaa työtä

Lentoasentajan työhön kuuluu lentokoneen päivittäishuoltoa ja raskasta huoltoa. Soila työskentelee raskaan huollon puolella, jossa tehdään suuria, viikkoja tai jopa kuukausia kestäviä huoltoja.

– Teemme pitkiä päiviä ja minulla on työssäni paljon vastuuta. Pidän kuitenkin paljon työn haastavuudesta ja monipuolisuudesta. Joka päivä oppii jotain uutta ja on hienoa huomata kehittyvänsä. Englantia on pakko osata, jos haluaa työskennellä kaupallisessa lentotoiminnassa, Soila vinkkaa alasta haaveileville.

Lisätietoja

 

Lentokoneasennuksen perustutkinto

Tutkinto antaa valmiudet ilma-alusten huolto-, muutos- ja korjaustehtäviin. Ala ja tutkinto ovat kansainvälisiä ja edellyttävät ammattilaiselta tarkkuutta, ehdotonta ohjeiden noudattamista, kielitaitoa sekä laaja-alaista teknistä osaamista.

AVIONIIKKA-ASENTAJA
– Avioniikan osaamisala

LENTOASENTAJA
– Lentokoneasennuksen osaamisala

Haluatko tietää lisää lentokoneasennuksen koulutuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6