Sähköasentajan ammatti ykkösenä

Rovaniemeläinen Janne Honkonen tuulettaa tyytyväisenä, kun peruskoulu on ohi. Yhteisvalinnassa Janne merkitsi ensimmäiselle sijalle Lapin ammattiopiston sähkötekniikan perustutkinnon. Valinta oli helppo.

Kun koulua on jäljellä enää viikon verran, on Jannella hyvät fiilikset niin tulevasta kuin peruskouluvuosistakin. Edessä on kesätyöpaikka KAS-asuntojen huolto- ja kiinteistöpuolella ja syksyllä ammatilliset opinnot Lapin ammattiopistossa Rovaniemellä Jokiväylän toimipisteessä.

Myös ylioppilastutkinto

– On mukavaa jatkaa opintoja, koska nyt pääsee tutustumaan siihen, mitä haluaa työkseen tehdä. Päätin haastaa itseni ja valita ammattilukion eli teen amiksen ohessa ylioppilastutkinnon. En halunnut mennä lukioon, mutta ammattilukiosta on hyötyä jatkoa ajattelen.

– Vielä ei ole varmaa, pääsenkö ykkösvaihtoehtoon, mutta opinto-ohjaajakin oli sitä mieltä, että opiskelupaikka on aika varma. Toisella sijalla oli talonrakentajan ammatti ja sinne ainakin pääsen. Pelkästään lukioon menemistä en ajatellut ollenkaan.

Jannen luokalta monet työt valitsivat lukion ja pojat taas ammattikoulun. Poikkeuksiakin tietysti oli, mutta enemmistö pojista menee amikseen.

Helppo valinta

Jannen ei tarvinnut hikoilla ammatinvalinnan kanssa, koska sähköasentajan ammatti tuntui sopivalta. Siinä saa tehdä työtä käsillään ja tuloksen näkee heti. Valinta oli oma päätös.

– Jo nyt tuntuu siltä, että opiskeluun löytyy motivaatioita. Olen viihtynyt hyvin peruskoulussakin, vaikka välillä on tietysti tuntunut, ettei jaksa istua tunnilla. Amiksessa on hyvä, että on käytännön opiskelua enemmän, mutta ammattilukiossa on tietysti paljon myös lukemista.

 Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6