Vaatimuksena rauhallinen luonne ja pitkä pinna

Matti Rahkonen valmistuu keväällä yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta. Käytännönläheinen opiskelu ja ajaminen kiinnostavat tulevaa ammattikuskia, joka saa valmistuttuaan BECE-ajokortin.

Autonkuljettajan, yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattiin voi opiskella kuljetuspalvelujen koulutusohjelmassa, jossa suoritetaan logistiikan perustutkinto. Kokkolasta valmistuu vuosittain 16–18 ammattikuljettajaa. Opiskelijat valitaan koulutukseen yhteisvalinnan kautta. Kuljettajan ammatti edellyttää vastuullista ja turvallista asennetta, oma-aloitteisuutta, ongelmien ratkaisukykyä, asiakaspalvelutaitoja, hyvää perusterveyttä sekä suunnittelu- ja järjestelykykyä.

Matin mielestä kolmivuotinen koulutus on ollut kiinnostavaa ja varsinkin kaikki ajamiseen liittyvä käytännön opiskelu on ollut mukavaa.

– Kiinnostuin alasta, koska isäni ajaa ammatikseen rekkaa ja olen touhunnut koneiden parissa pienestä pitäen. Tiedän jo nyt, että työ vaatii rauhallista luonnetta ja pitkää pinnaa.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi koulutetaan osa autonkuljettaja-opiskelijoista. Heidät valitaan opintojen toisen vuoden keväällä. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja saa BECE-ajokortin, muut suorittavat henkilö- ja kuorma-auton ajokortin eli BC-kortin. Kaikki opiskelijat suorittavat myös ADR-ajoluvan, joka tarvitaan vaarallisten aineiden kuljetuksessa. Koulutukseen liittyy direktiivin mukainen ammattipätevyyskoulutus, jota ilman ei voi toimia ammattiliikenteessä.

Vaihtelevia päiviä

Matti kertoo, että kaikki tulevat toimeen keskenään, ja porukkahenki on hyvä.
– Koulupäivät ovat vaihtelevia. Nyt olen työharjoittelussa ja päivät ovat kahdeksantuntisia. Koulupäivinä meillä oli alkuviikosta ammattipätevyyteen liittyviä oppiaineita ja loppuviikosta käytännönaineita. Itse tykkään eniten, kun pääsemme ajamaan ja kokeilemaan opittua oikeasti.

Koulutuksessa perehdytään ajoneuvojen ajotekniikkaan, huoltoon ja opetellaan varmistamaan ajoneuvon liikennekelpoisuus. Lisäksi opetellaan säädöstenmukaista kuormankäsittelyä eri menetelmillä sekä tieliikennelakia ja asetuksia. Ensimmäisenä vuotena opiskellaan yhteisiä ammatillisen tutkinnon osia. Toisena ja kolmantena vuotena syvennetään ammattilista koulutusta. Työssäoppimisjakso on merkittävä osa kolmannen vuoden opiskelua.

Matti sai työssäoppimispaikan setänsä yrityksestä, jossa hän on ollut aiemmin kesätöissä. Nyt työ tulee tutuksi sora-auton ratissa.

– Kesätöissäkin olen päässyt ajamaan kuorma-autoa ja olen tehnyt jonkun verran myös huoltohommia. Tämä vastaa hyvin odotuksiani alasta ja työpäivistä.

– Se on hyvä, että tältä alalta tuntuu löytyvän töitä. Itse olen ajatellut myös yrittäjäksi ryhtymistä. Maa-aineksen ajaminen kiinnostaa.

Taitaja-kisa valmentaa

Matti osallistuu huhtikuussa Taitaja-kisaan. Mukaan hän lähti opettajan innostuksesta, mutta uskoo tapahtumasta ja valmentautumisesta olevan hyötyä tulevaa ammattia ajatellen.

– Taitajaan osallistuminen on erilainen kokemus. Kyllä se kannattaa kokeilla, Matti tuumii.

Monta tietä avoinna

Logistiikan perustutkinnon suorittaneet toimivat esimerkiksi henkilö-, kappaletavara-, kuriiri-, elintarvike, rakennus-, maa-aines- ja jätekuljetusyrityksissä. Lisäksi autonkuljettajat voivat olla itsenäisiä yrittäjiä. Perustutkinnon jälkeen on tarjolla monenlaisia jatko-opintomahdollisuuksia.

Autonkuljettajan, yhdistelmäajoneuvon kuljettajan ammattipätevyys antaa väylän kansainvälisiin tehtäviinkin.

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto tarjoaa monipuolisesti nuorten perustutkintoja, joiden opetussuunnitelmat on laadittu työelämälähtöisesti. Oppilaitos kehittää koulutusta paikallisesta näkökulmasta. Kokkolan kampusalueella pääpaino on tekniikan ja liikenteen tutkinnoissa sekä matkailu-, ravitsemis- ja talousalan tutkinnoissa.

 Logistiikan perustutkinto

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6