Voitto oli mahtava kokemus

Taitaja2014-tapahtumassa valittiin Taitajien Taitajaksi hiusmuotoilun lajivoittaja Siiri Härmä Salon seudun ammattiopistosta. – Voitto tuntui mahtavalta, tuuletti Siiri palkitsemistaan.

Siiri osallistui Taitajaan jo vuotta aiemmin Joensuussa, jossa sijoittui neljänneksi. Lahdessa Siiri voitti oman lajinsa ja valittiin kaikkien voittajien keskuudesta myös Taitajien Taitajaksi.

Kilpailuun valmentautumisen hän aloitti tammikuussa hiusalan perustutkinnon opettajan Pia Kiikerin kanssa. Ennen taitajaa kilpailukokemusta haettiin Hair & Beauty -messuilta.

– Valmentauduin pääosin koulussa, mutta viimeisinä viikkoina vein harjoituspäitä myös kotiin. Asiakastöitä harjoittelin kotona ja piirsin kaavoja ja kuvia viimeistelyistä. Inspiraatiota etsin netistä ja hiusalan lehdistä. Hyödynsin myös aikaisempia kilpailutöitäni. Esimerkiksi pitkien hiusten kampaustyössä käytin samaa ideaa kuin messujen morsiuskampauksessa.

Vaikka Siirillä on jo jonkin verran kilpailukokemusta takana, ei siitä ollut apua jännittämiseen.

– Jostain syystä jännitän kilpailuja aina vain enemmän. Nyt Lahdessa jännitin hirveästi asiakastöissä asiakasanalyysiä ja värin onnistumista, Siiri naurahtaa.

Kilpailut ovat Siirin mielestä kuitenkin tuoneet hänelle itsevarmuutta. Asiakkaita on helpompi palvella kilpailukokemusten jälkeen.

Nappisuoritus

Siirin mielestä aikaisemmista kilpailutöistä ja Taitajaan osallistumisesta oli se hyöty, että tehtävät olivat tuttuja.

– Teimme Lahdessa neljä erilaista kilpailutyötä eli pitkien hiusten kampauksen harjoituspäälle, miesten mallinmukaisen permanenttikäsittelyn harjoituspäälle, naisasiakastyön ja miesasiakastyön, jotka sisälsivät värin, leikkauksen ja viimeistelyn sekä naiselle vielä päiväehostuksen. Pääsin kaikissa töissä näyttämään osaamistani.

Siiri oli tyytyväinen kilpailutöihinsä.

– Ne onnistuivat just eikä melkein. Ehkä sen onnistumisen ja kaiken muunkin oleellisen näkee loppusijoituksesta, myhäilee Siiri onnesta soikeana.

– Voitto tuntui mahtavalta. Lähdin viimeiseen kisapäivään luottavaisin mielin, vaikka tiesin, että yksi tehtävä voi muuttaa kaiken. Sain hyvän mallin ja onnistuin!

Oma kampaamo

Siiri kiinnostui hiusalasta, koska haluaa nähdä heti työnsä tuloksen. Hän myös tykkää asiakaspalvelusta ja erilaisten ihmisten kanssa olemisesta.

– Olen viihtynyt hyvin koulussa. Parasta ovat olleet asiakastyöt ja juuri kilpailuihin valmentautumiset.

Siiri valmistuu keväällä parturi-kampaajaksi. Jatkosuunnitelmatkin ovat valmiina.

– Perustan oman liikkeen kotipaikkakunnalleni Somerolle. Avajaisia vietetään heinäkuussa.

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6