Ammattikoulun ja lukion sujuva liitto

Peruskoulun jälkeen imatralainen Emeliina Papinniemi piti lukiota itsestäänselvyytenä, mutta samalla ymmärsi, että ammattilaiskondiittoriksi halutessaan hänen tulisi hakeutua ammattikouluun. Ratkaisuksi muodostui sekä lukion että ammattikoulun suorittaminen.

– Kahden tutkinnon samanaikainen suorittaminen antoi minulle mahdollisuuden kehittää itseäni. Opiskelu ei ollut pelkästään lukemista. Opiskelu lisäsi valmiuksiani jatko-opintoihin, mutta vaati myös pitkäjänteisyyttä ja hyvää opintojen suunnittelua.

Lukio-opinnoilla voi korvata osan ammatilliseen tutkintoon sisältyvistä tutkinnon osista. Lukiotunnit järjestettiin normaalina kouluaikana Sampon tiloissa. Opettajat tulivat viereisestä päivälukiosta, ja joitakin kursseja opiskellaan päivälukiolaisten kanssa samoissa opetusryhmissä.

Emeliina on halunnut pienestä pitäen sotkea kätensä jauhoihin ja mainitsee suklaa- ja sokerityöt lempipuuhakseen, peruspullan tekijäksi hän ei kuitenkaan ole koskaan halunnut.

Työssäoppimisen makuun hän pääsi ensiksi Fazerin Kluuvikadun kahvilassa. Oppisopimuspestillä seuraava kondiittorialan työ oli turkulaisessa MBakeryssa.

Emeliina on nopeasti noussut Suomessa nuorten kondiittorien kärkijoukkoon. Hänet on valittu myös Suomen kokkimaajoukkueeseen. Ammattitaitokilpailuihin valmentautuminen on ollut osa kondiittorin kisällitutkintoa, jota hän suoritti Saimaan ammattiopisto Sampossa. Kilpailukokemusta ja -menestystä Emeliinalla on rutkasti.

Hän on ollut mukana Saksassa kokkiolympialaisissa saavuttamassa Suomen kokkimaajoukkueelle hopeaa. Keväällä 2015 hän voitti kondiittorilajin ammattitaidon Taitaja-SM-kilpailussa, ja hänet valittiin 450 kilpailijan joukosta koko kilpailun Taitajien Taitajaksi.

– Menestys on opettanut minulle kärsivällisyyttä, keskittymistä ja periksiantamattomuutta.

Tulevaisuudessa siintää myös työura ulkomailla, sillä Emeliinan mukaan alalla ollaan Keski-Euroopassa ja Venäjällä paljon Suomea edellä.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6