Eveliina nauttii kilpailemisesta

Eveliina Paananen, 23, sijoittui hopealle ravintolapalveluiden EuroSkills-kipailussa. Menestyksen takana oli kova harjoittelu, iloisuus ja itsevarmuus.

1.Kuka olet?

Olen Eveliina Paananen, 23-vuotias tarjoilija Jyväskylästä. Suoritin keväällä 2015 Jyväskylän ammattioppilaitos Priimuksessa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon asiakaspalvelun osaamisalalla. Olen ollut valmistumisestani asti töissä ravintola Pöllöwaarissa, missä olin myös työssäoppimassa.

2. Miten valitsit ravintola-alan?

Päädyin alalla vähän vahingossa. Pääsin 15-vuotiaana Rossoon Tienaa tonni -kesätyöhön. Sen jälkeen tein S-ryhmälle sijaisuuksia koko lukioajan viikonloppuisin ja kesäisin. Kun täytin 18 vuotta, työpaikka kustansi minulle anniskelupassin ja opetti kassan käytön. Lukion jälkeen olin vuoden töissä ja ajattelin, että voisin suorittaa ammattikoulussa perustutkinnon, jotta saisin pätevyyden. Opiskelut kestivät kaksi vuotta, koska olin ylioppilas.

3. Millaisille ihmisille valitsemasi ala sopii?

Pitää olla sosiaalinen ja nauttia siitä, että voi tehdä muut ihmiset iloisiksi. Pitää myös olla motivoitunut, oma-aloitteinen ja joustava.

4. Saiko ammattikoulussa hyvän kuvan ammatistasi?

Minulle tärkeimpiä olivat työssäoppimisjaksot, sillä tunsin jo perusasiat. Päätin heti, että otan koulusta kaikki tehot irti ja lähden kilpailemaan, jos tilaisuus tarjoutuu.

5. Mikä oli menestyksesi salaisuus EuroSkills-kilpailussa?

Kova harjoittelu, jonka kautta sain itsevarmuutta. Jaksoin myös olla iloinen ja pirteä koko kolmipäiväisen kisan ajan. Kävin vanhalla koulullani kolme kertaa viikossa treenaamassa. Harjoittelin myös virolaisen kollegan kanssa.

6. Mitä kilpailussa pärjääminen vaatii?

Kylmähermoisuus on avainsana, mutta myös se, että nauttii tekemisestä. Epäonnistumisia ei saa jäädä märehtimään, vaan on mentävä eteenpäin.

7. Mikä kilpailemisessa on parasta?

Nautin paineesta ja jännityksestä sekä siitä, että näen työni tuloksen konkreettisesti.

8. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Jatkan töissä, mutta aion vielä suorittaa baarimestarin erikoisammattitutkinnon ja sen jälkeen jossain vaiheessa viinimestarin tutkinnon. Kilpailuihinkin haluan edelleen osallistua, olen jäänyt niihin koukkuun.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6