Harjoittelupaikka avasi Juholle ovet työelämään

Leppävirtalainen Juho Nissinen, 19, kiteyttää osuvasti syyn, jonka takia hänestä tuli Suomen paras levyseppä-hitsaaja.

– Jos haluat töitä ja menestyä ammattitaitokilpailussa, käy ammattikoulu kunnolla läpi.

Juho on valmistunut levyseppähitsaajaksi Savon ammatti- ja aikuisopistosta Varkaudesta. Tämän jälkeen hän on jatkanut opintojaan samassa opistossa ja suorittanut aikuispuolella vielä levytekniikan ammattitutkinnon.

Mestari hänestä tuli jo toukokuussa 2016, jolloin hän nappasi levyseppähitsauksesta ammattitaidon SM- eli Taitaja-kisojen kultamitalin. Kilpailun voitosta on hänen mukaansa apua työmarkkinoilla, koska se näyttää, että hän pystyy työskentelemään kunnolla kovassa paineessa.

Valmistumisen jälkeen hän pääsi pyytämättä kesätöihin harjoittelupaikkaansa Amec Foster Wheeler Energia Oy:lle Varkauteen.

– Olin siellä jo aiemmin työharjoittelussa ja pyysivät kesätöihin. Kaikista aiemmista harjoittelupaikoista on myös tarjottu töitä kesäksi. Olin aiemmin isän maalaus- ja rakennusfirmassa töissä, mutta valitsin nyt Fosterin, koska tämä on juuri minun alaani.

Peruskoulun päättyessä Juho harkitsi opintoja autojen ja metallin välillä. Lopulta metalli vei voiton. Lukio-opintoja Juho ei harkinnut. Harrastuksesta on ikään kuin tullut työ, sillä hän on rakennellut ja korjaillut pikkupojasta lähtien kaikenlaisia vehkeitä. Hitsaamisen hän oppi, kun hän teki mopoon osia.

– Työn alla on ollut viimeiset vuodet oma crosskart-auto, jossa on moottoripyörän moottori ja mönkijän rattaat. Auton malli löytyi netistä ja ohjeet YouTubesta. Pakkohan sitä oli ruveta rakentelemaan. Suunnittelen ja teen kaiken autoon itse.

Juho kehuu Savon ammatti- ja aikuisopistoa:

– Sain tehdä siellä aika paljon kaikenlaista tähän autoon. Koulussa tuetaan näitä omia projekteja, kunhan kouluhommat tulee tehtyä.

Hyvältä levyseppähitsaajalta vaaditaan Juhon mukaan kolmea tärkeää ominaisuutta, jotka ovat ohjeiden huolellinen läpikäynti, käsien vakaus ja tunnollinen harjoittelu.

Juho sanoo, että hitsaus on hänen vahvuutensa. Alalla vaaditaan myös polttoleikkausosaamista ja matemaattista lahjakkuutta, sillä materiaalien pituuksia ja taivutuksia lasketaan päivittäin.

Levyseppähitsaaja käyttää useita hitsausmenetelmiä. Sulahitsausmenetelmiä ovat kaarihitsaus (MIG, TIG, puikko), kaasuhitsaus, sädehitsaus ja termiittihitsaus. Puristushitsausmenetelmiä ovat vastushitsaus, ahjohitsaus, kitkahitsaus ja räjähdyshitsaus. Muita hitsausmenetelmiä ovat ultraääni- ja hybridihitsaus.

Juho kertoo miettineensä itsekin jatko-opiskelujen mahdollisuuksia ja jatkossa häntä voisi kiinnostaa esimerkiksi insinöörin tai opettajan työt.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6