Harjoittelupaikka avasi Juholle ovet työelämään

Leppävirtalainen Juho Nissinen, 19, kiteyttää osuvasti syyn, jonka takia hänestä tuli Suomen paras levyseppä-hitsaaja.

– Jos haluat töitä ja menestyä ammattitaitokilpailussa, käy ammattikoulu kunnolla läpi.

Juho valmistui kesäkuussa 2016 levyseppähitsaajaksi Savon ammatti- ja aikuisopistosta Varkaudesta. Tämän jälkeen hän on jatkanut opintojaan samassa opistossa ja suorittanut aikuispuolella vielä levytekniikan ammattitutkinnon.

Mestari hänestä tuli jo toukokuussa 2016, jolloin hän nappasi levyseppähitsauksesta ammattitaidon SM- eli Taitaja2016 -kisojen kultamitalin. Kilpailun voitosta on hänen mukaansa apua työmarkkinoilla, koska se näyttää, että hän pystyy työskentelemään kunnolla kovassa paineessa.

Valmistumisen jälkeen hän pääsi pyytämättä kesätöihin harjoittelupaikkaansa Amec Foster Wheeler Energia Oy:lle Varkauteen.

Kaikkein hankalimmat työt Juholle, hankalien töiden erikoismies, tekemällä oppii, ei muuta vaihtoehtoa

– Olin siellä jo aiemmin työharjoittelussa ja pyysivät kesätöihin. Kaikista aiemmista harjoittelupaikoista on myös tarjottu töitä kesäksi. Olin aiemmin isän maalaus- ja rakennusfirmassa töissä, mutta valitsin nyt Fosterin, koska tämä on juuri minun alaani.

Peruskoulun päättyessä Juho harkitsi opintoja autojen ja metallin välillä. Lopulta metalli vei voiton. Lukio-opintoja Juho ei harkinnut. Harrastuksesta on ikään kuin tullut työ, sillä hän on rakennellut ja korjaillut pikkupojasta lähtien kaikenlaisia vehkeitä. Hitsaamisen hän oppi, kun hän teki mopoon osia.

– Työn alla on ollut viimeiset vuodet oma crosskart-auto, jossa on moottoripyörän moottori ja mönkijän rattaat. Auton malli löytyi netistä ja ohjeet YouTubesta. Pakkohan sitä oli ruveta rakentelemaan. Suunnittelen ja teen kaiken autoon itse.

Hyvältä levyseppä-hitsaajalta vaaditaan Juhon mukaan kolme tärkeää ominaisuutta, jotka ohjeiden huolellinen läpikäynti, käsien vakaus ja tunnollinen harjoittelu.

Näihin hän aikoo keskittyä myös tulevissa Abu Dhabin WorldSkills-kilpailuissa, joita hän odottaa Suomen mestarina innolla.

– Olen valmis katsomaan, millainen taso siellä on verrattuna Suomen tasoon.

Harjoitteluaikaa on syksyyn asti, jota ennen harjoitellaan muun muassa käytettäviä hitsauskoneita ja muuta kalustoa sekä tietenkin itse hitsaamisen rutiinia. Sitä kautta saadaan tekemiseen nopeutta.

Juho kehuu Savon ammatti- ja aikuisopistoa:

– Sain tehdä siellä aika paljon kaikenlaista tähän autoon. Koulussa tuetaan näitä omia projekteja, kunhan kouluhommat tulee tehtyä.

Juho sanoo, että hitsaus on hänen vahvuutensa. Alalla vaaditaan myös polttoleikkausosaamista ja matemaattista lahjakkuutta, sillä materiaalien pituuksia ja taivutuksia lasketaan päivittäin.

Levyseppähitsaaja käyttää useita hitsausmenetelmiä. Sulahitsausmenetelmiä ovat kaarihitsaus (MIG, TIG, puikko), kaasuhitsaus, sädehitsaus ja termiittihitsaus. Puristushitsausmenetelmiä ovat vastushitsaus, ahjohitsaus, kitkahitsaus ja räjähdyshitsaus. Muita hitsausmenetelmiä ovat ultraääni- ja hybridihitsaus.

Juho kertoo miettineensä itsekin jatko-opiskelujen mahdollisuuksia ja jatkossa häntä voisi kiinnostaa esimerkiksi insinöörin tai opettajan työt. Nuoresta iästä huolimatta työkokemusta on jo 14-vuotiaasta asti: isän rakennusfirmassa oli luontevaa opetella työelämän lainalaisuuksia.

Työelämään Juhoa ollaan itse asiassa tultu kysymään kotoa. Tällä hetkellä Juho kuitenkin keskittyy opiskeluun ja kilpailuihin.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6