Ilmailualalle nostetta ammattiopistosta

Uusi lentokoneteknologia ja halu oppia haastava työ nousivat tärkeimmiksi syiksi, joiden takia siilinjärveläinen Matias Korri, 21, hakeutui opiskelemaan lentokoneasentajan perustutkintoa Savon ammatti- ja aikuisopistoon. Lentokoneet olivat hänen mukaansa niin kiinnostavia, että hän halusi tehdä niistä itselleen ammatin.

Lentokoneasentajan työtehtäviin kuuluvat lentokoneen eri järjestelmien tarkastukset ja huolto sekä vianetsintä-, korjaus- ja asennustyöt, jotka ovat lentokoneiden jatkuvan lentokelpoisuuden edellytyksenä. Lentokoneasentajan on tunnettava lentokonetekniikka ja elektroniikka.

Valtakunnallinen lentokoneasennuksen perustutkinnon pääsy- ja soveltuvuuskoe muodostuu neljästä eri osa-alueesta, joita ovat matematiikan, fysiikan ja loogisen ajattelukyvyn osio, kielitaito-osiot ja haastattelu.

– Olin haaveillut jo pikkupojasta lähtien ilmailualasta ja halusin näyttää itselleni, että pärjään alalla. Työ on haastavaa ja ikinä ei opi valmiiksi, Matias kertoo.

Vahvuuksikseen hän laskee teknisen osaamisen, periksi antamattomuuden ja kädentaidot. Näitä hän on jo päässyt näyttämään työnantajalleen, Patrialle, johon hän pääsi töihin valmistumisensa jälkeen kesäkuussa 2015. Työt jatkuivat kesäkuuhun 2016, jolloin hän siirtyi suorittamaan varusmiespalvelustaan Karjalan lennoston päätukikohtaan Rissalaan, Kuopioon.

Urheilullinen nuori mies on pelannut joukkuelajeja sählystä jalkapalloon ja kilpaileminen on hänelle tuttua. Nämä tukevat asentajan ammattia, jossa vaaditaan hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Matias haki mukaan ammattitaitomaajoukkueeseen, koska halusi oppia ja saada uusia kokemuksia.

Ammattitaitokilpailut ja kansainväliset verkostot ovat auttaneet uran luomisessa. Matias on käynyt kilpailureissuilla muun muassa Englannissa ja Venäjällä, joista on tarttunut hihaan vankkaa kilpailukokemusta, kielitaitoa ja ammattiosaamista.

– Vahvasta englanninkielestä on hyötyä, koska kaikki lentokonemekaniikan käsikirjat ovat englanniksi. Ilmailun yleiskieli on englanti.

Seuraavaksi hän suuntaa ammattitaidon WorldSkills-kilpailuihin Abu Dhabiin lokakuussa 2017. Kilpailu tukee hänen mukaansa valmistautumista asentajan työhön, jossa tarvitaan huolellisuutta, tarkkuutta, keskittymiskykyä ja pitkäjännitteisyyttä sekä vastuullisuutta ja luotettavuutta. Asennustyö edellyttää myös oma-aloitteisuutta ja yhteistyötaitoja.

Valmiit lentokoneasentajat työllistyvät hyvin: arviolta 90 prosenttia valmistuneista on joko jatko-opinnoissa tai työelämässä joko alaansa vastaavassa työssä tai muilla mekaanisilla aloilla. Isoja työllistäjiä ovat Puolustusvoimat, Patria, Finnair ja rajavaltiolaitos.

Savon ammatti- ja aikuisopisto sai vuonna 2008 Euroopan lentoturvaviraston (EASA) laatuvaatimusten mukaisen hyväksynnän koulutusohjelmille ja -organisaatiolle. Sillä oli ammattiin valmistuville suuri merkitys. Juuri tämä avasi koko Euroopan laajuiset työmarkkinat. Esimerkiksi Sveitsi on ollut kiinnostunut suomalaisen lentomekaanikkokoulutuksen saaneista.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6