Kansainvälinen kokki

23-vuotias ELLA HAUTAMÄKI kirjoitti ylioppilaaksi muutama vuosi sitten. Lukion todistuksella
pääsee jatko-opiskelemaan, mutta entä jos työelämä kiinnostaa enemmän? Ella päätti hankkia itselleen nopeasti ammatin ja aloitti ravintola- ja catering-alan ja ruokapalvelun opinnot
Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa.

Ella valmistui keväällä 2017. Opinnoissaan hän valitsi ravintolakokin erikoistumisvaihtoehdon.
Opintojen lähtökohtana on hyvä arkiruoka, jota kodeissa syödään. Vasta sen jälkeen siirrytään hifistelemään à la carte -puolelle. Opiskelujen aikainen työskentely tapahtui joko koulun omalla
keittiöllä tai sitten paikallisissa opetusravintoloissa.

– Työskentelin esimerkiksi ravintola Kokkolassa sekä kesätyöläisenä Luostolla Sodankylässä. Suoritin myös yhden ylimääräisen työssäoppimisjakson Italiassa.

Italian jakson mahdollisti ammattiopiston kansainvälinen vaihto-ohjelma.

– Ensimmäinen viikko meni viittomakielellä, sen jälkeen tulinkin jo toimeen keittiöitalialla. Italialaisissa keittiöissä on tarkka hierarkia ja hieman erilaiset hygieniakäsitykset kuin Suomessa, Ella hymyilee.

Tulevaisuudessa Ella voi hyvinkin perustaa oman ravintolan. Myös työskentely ulkomailla, esimerkiksi Australiassa, kiinnostaa.

 

Lisätietoja

 

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Perustutkinnon suorittanut osaa toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä. Hän palvelee suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti ja hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta. Tärkeätä on myös toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

TARJOILIJA
-Asiakaspalvelun osaamisala

KOKKI
-Ruokapalvelun osaamisala

Haluatko tietää lisää ravintola- ja catering-alan opetuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6