Käsityöartesaanilta vaaditaan taiteellista silmää ja tekniikan hallintaa

Juuso-Petteri Kerkkänen opiskelee ensimmäistä vuotta Pohjois-Karjalan ammattiopistossa. Hän hakeutui ammatti-oppilaitokseen erityisesti siksi, että katsoi sen tarjoavan lukio-opiskelua suuremmat mahdollisuudet vapaamuotoiseen tekemiseen.

Juuso-Petterin tavoitteena on suorittaa ammattiopistossa käsi- ja taideteollisuuden perustutkinto ja valmistua käsityömuotoilun artesaaniksi.

Hän kertoo, että kiehtovin asia käsityöartesaanin työssä on sen monipuolisuus. On oltava luova ja pitkäjänteinen sekä kyettävä hahmottamaan asioita visuaalisesti. Toisaalta materiaalin työstämisessä on hallittava erilaiset perinteiset ja modernit tekniikat sekä koneiden ja laitteiden käyttö.

– Olen pienestä asti tottunut tekemään asioita käsilläni. Minulle olikin tärkeää löytää opiskeluala, jossa voin toimia mahdollisimman vapaamuotoisesti ja toteuttaa omia ideoitani. Olisi aika kamalaa tuntea, että joku asia olisi ”pakkopullaa”. Näillä odotuksilla lukio ei ollut minun juttuni, joten ajattelin, että ammatilliset opinnot vastasivat paremmin toiveisiini, Kerkkänen sanoo tyytyväisenä valinnastaan.

Hän sanoo opintojen tarjonneen mahdollisuuksia omien ideoiden toteuttamiseen.
Käsityömuotoilun materiaaleja ovat puu, kivi ja metalli. Ensimmäisenä opintovuonna tehdään tutuksi materiaalien perusteet. Sen jälkeen on mahdollisuus suunnata opintoja kiinnostuksen mukaan.

Artesaani suunnittelee ja valmistaa erilaisia tuotteita käyttäen perinteisiä käsityötapoja ja nykytekniikkaa. Alalle tyypillistä ovat uniikkiesineet ja pienet sarjat. Työssä korostuu yksilöllinen tekeminen ja kädentaidot. Ammatissa toimiminen edellyttää hyvää hienomotoriikkaa, yritteliäisyyttä, visuaalisuutta ja pitkäjännitteisyyttä.

Opintojen ohella toki ennättää paljon muutakin. Juuso-Petterin harrastuksiin kuuluvat muun muassa autojen ja mopojen rassailu, juokseminen ja nyrkkeily. Lähitulevaisuudessa Juuson opinnot etenevät työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksolla, jota varten hänellä on jo kesätyöpaikka kiviveistämössä.

Juuso-Petteri Kerkkänen kuuluu Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen. Juuso-Petteri ja Suomen maajoukkue lähtevät marraskuussa 2017 Abu Dhabissa järjestettävään ammattitaidon WorldSkills-kilpailuun, jossa Juuso-Petteri kilpailee kivityösarjassa.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6