Kokemus toi Jarille kultaa

Jari Pekkala, 20, voitti kultaa EuroSkills-kilpailussa verkkosivujen tuottamisessa. Jarin mielestä ohjelmointi vaatii luovuutta ja halua kokeilla uusia asioita.

1. Kuka olet?

Olen Jari Pekkala, 20-vuotias datanomi. Valmistuin keväällä 2016 JEDU:n Oulaisten ammattiopistosta tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnosta. Työskentelen Debugged Oy:ssä ja teen hommia myös oman toiminimen kautta.

2. Miten valitsit sähköalan?

Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto kiinnosti jo nuorena. Harrastin pelaamista ja siinä samassa opettelin ohjelmointia.

3. Millaisille ihmisille valitsemasi ala sopii?

Ohjelmointi vaatii tietynlaista luovuutta sekä halua tehdä ja kokeilla uusia asioita. Tietysti pitää olla myös kiinnostunut tietotekniikasta.

4. Saiko ammattikoulussa hyvän kuvan ammatistasi?

Sain ammattikoulussani hyvän yleistietämyksen tietotekniikasta ja yrittäjyydestä, mutta yrittäjäpainotteisissa opinnoissa ohjelmointia oli vain yhden kurssin verran. Muissa opinnoissa niitä olisi ollut enemmän.

5. Mikä oli menestyksesi salaisuus EuroSkills-kilpailussa

Kisoissa vaaditaan osaamista laidasta laitaan niin kuin omassa työssänikin. Harjoittelin itseasiassa aika vähän. Joitakin uusia asioita opettelin etukäteen, koska kisoissa ei ollut internetyhteyttä käytettävissä. Eli salaisuuteni oli oikeastaan vankka työkokemus ja hyvä muisti.

6. Mitä kisassa pärjääminen vaatii?

Koska kilpailutilanteet olivat vaativia ja muut kilpailijat kokeneita, oli todella tärkeä koota itsensä jokaisessa tehtävässä ja huolehtia omasta henkisestä hyvinvoinnista. Kolmen kisapäivän aikana ehti tulla eteen ongelmia ja vaikeuksia, mutta ne oli osattava käsitellä nopeasti, tehdä mahdolliset korjausliikkeet ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Miikka Merikanto Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta oli experttini. Hänen roolinsa oli tärkeä. Katsoimme joka ilta seuraavan päivän tehtävät läpi ja suunnittelimme strategiaa, jolla saadaan mahdollisimman paljon pisteitä omaan pussiin.

7. Mikä kilpailemisessa on parasta?

Kaikki kilpailijat olivat kovan luokan ammattilaisia, joten oli hienoa pärjätä ja jopa voittaa.

8. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Teen näitä töitä ainakin kesään 2017 asti, jolloin olen lähdössä armeijaan. Sen jälkeen tulevaisuus on avoinna: ehkä teen samoja hommia, lähden ulkomaille töihin tai jatkan opiskelua.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6