Koko kattaus lukiosta ammattikouluun ja yliopistoon

18-vuotias Johan Händelin suorittaa parhaillaan sekä datanomi- että ylioppilastutkintoa. Yhteensä nelivuotisessa opintorupeamassa molemmat opintopolut täydentävät toisiaan: ammatillinen datanomitutkinto johtaa suoraan työelämään, lukion oppimäärä varmistaa, että väylä yliopistoon on auki.

Johanin pääasiallisena opinahjona on Keski -Pohjanmaan ammattiopisto. Pakollisia lukiokursseja ns. kaksoistutkinnossa on vähemmän kuin perinteisessä, toisaalta ”pelkkään” datanomitutkintoon kuuluvat perusaineet kuten englanti ja matematiikka korvataan lukion kursseilla. Näin ei tule turhaa päällekkäisyyttä.

– Tykkään ratkaista ongelmia ohjelmoimalla. Opiskelemalla samaan aikaa sekä lukion että ammatillisen koulun kursseja pääsen heti opintojen aikana saamaan tuntumaa tulevasta työelämästä. Samalla pidän tien avoimena sekä yliopisto-opiskeluun että ammattikorkeaan. Lisäopinnoista saa molemmissa vaihtoehdoissa hyvitystä, Johan pohtii.

Hän kokee, että kahden tutkinnon opiskelu samanaikaisesti on sujunut hyvin. Oppilaitokset pyrkivätkin nykyään järjestämään esimerkiksi paikan päällä opiskelun siten, että tällaiset tunnit pidetään yksissä ja samoissa tiloissa – näin aika ei mene kahden oppilaitoksen välillä kulkemiseen.

Johanille tietojenkäsittely oli selkeä valinta: saa tehdä, mikä on kiinnostavaa ja missä on hyvä. Ammattitaitokilpailutoimintaan hän lähti mukaan vuonna 2016 ja saikin heti Suomenmestaruuden eli Taitaja-kultaa lajissaan. Nyt on vuorossa ammattimaajoukkue-edustus, joka vie Johanin syksyllä 2017 viikon pituiseen WorldSkills-maailmanmestaruuskisaan. Osana harjoittelua Johan osallistuu myös Taitaja2017-kisaan, joka on nuorille ammattilaisille tarkoitettu ammattitaitokilpailu.

– Hain mukaan ammattitaitomaajoukkueeseen, koska halusin kokea jotakin aivan uutta ja erilaista.

Johanin opintopolkuun on tähän mennessä sisältynyt kaksi ulkomailla suoritettua työssäoppimisjaksoa. Ensimmäinen oli Ruotsissa ja kesti kuukauden. Tänä aikana Johan työskenteli kuulokkeisiin ja kaiuttimiin erikoistuneessa firmassa.

Toinen kuukauden pituinen käytännön harjoittelu tapahtui saksalaisyrityksessä, joka myi ja markkinoi toimistotarvikkeita. Johanin työnä oli ”tehdä kaikkea, auttaa toimistolla ja tarpeen mukaan myös tuotevarastolla.”

Kielitaito Johanilla on hyvä – hän pärjää suomella, ruotsilla, saksalla ja englannilla. Tulevassa maajoukkuekoitoksessa auttaa myös luonteenpiirre, jonka kaksoisveli Jonas paljastaa:

– Johanilla on rautaisten kilpailuhermojen lisäksi myös hyvät unenlahjat!

Myös velipoika osallistuu Taitaja-kisaan, tosin verkkosivujen tuottamisessa.

Johan treenaa ammattitaitokisoihin muun muassa tekemällä aiempien vuosien kilpailutehtäviä. Valmentaja Jussi Rajaniemi kehuu suojattinsa sinnikkyyttä: Johan malttaa harjoitella päämäärätietoisesti ja uskaltaa myös käyttää varatun ajan tarkasti hyödykseen. Näin työhön ei jää turhia virheitä.

– Tietokoneisiin liittyvien asioiden lisäksi harrastan kesäisin suunnistusta, talvisin hiihtoa ja käyn myös kuntosalilla, Johan kertoo vapaa-ajastaan.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6