Kondiittorin töihin vai kadettikouluun?

Sanni Kumpulaisella on monta rautaa tulessa: armeija on käyty, kadettikoulu houkuttelee. Toisaalta kesä menee oman alan töissä sekä ammattitaidon MM-kisoihin treenatessa. Käynnissä on myös Elintarvikealan ammattitutkinto, josta Sanni valmistuu aikanaan leipuri-kondiittoriksi.

– Vaihtoehtoja on paljon, ja uskon, että oma polkuni selviää ajan myötä. Toisaalta minua kiehtoisi ajatus kadettikoulusta, toisaalta haluaisin muuttaa vaikkapa Tampereelle ja työskennellä leipomoalan yrityksessä, pohtii kuopiolainen Sanni.

Ammattitutkintoa ennen Sanni suoritti Savon ammatti- ja aikuisopistossa leipuri-kondiittorin perustutkinnon. Viimeisenä perustutkintovuotenaan hän osallistui Taitaja2014-kisaan ja voitti kondiittorilajin.

– Vuonna 2015 kävin armeijan ja jatkoin opintojani vuonna 2016. Viime kesän työskentelin Kuopion Prisman paistopisteellä. Sain kuulla, että paistopisteellä kaivataan lisäkäsiä ja hain töihin. Onneksi pääsin, täällä on aivan huippuporukkaa töissä!

Lukio ei ollut harkintalistalla.

– Olen pienestä pitäen ollut käsillä tekijä ja halusin heti suuntautua ammattiin, jossa luodaan. Tykkään tehdä taikinatkin käsin enkä koneella.

Ensimmäinen vuosi perustutkinnossa käsitti sekä elintarvikkeiden valmistusta että leipomotuotteita. Mukana oli myös yleissivistäviä oppiaineita. Kakkosvuotena opiskelijat valitsivat joko elintarvike- tai leipomovaihtoehdon, Sannin valinta oli leipuri. Kolmas opintovuosi menikin kädet taikinassa eli käytännön kautta oppimisessa.

– Tällä alalla tekniikka ja varmuus ovat tärkeitä. Tuotteita on paljon, ja vain tekemällä oppii tietämään, miten kutakin tuotetta käsitellään. Täydellisen croissantin tai vehnäleivän teko on yllättävän vaikeaa, kun on samalla pidettävä kiinni korkeasta laadusta ja toisaalta pysyttävä aikataulussa.

Sanni leipoo sekä makeaa että suolaista ja taikoo esiin myös monimutkaiset fantasiakakut. Tämän hetkinen suosikkileivonnainen on vanha kunnon viineri, joka todellakin on herkullinen vielä hieman uuninpehmeänä.

– Kun tuote onnistuu hyvin, se nostaa motivaatiota. Ammattitaitokisoihin lähdin, koska sain hyvää palautetta opinnoista ja töistä. Se innosti eteenpäin.

Kesä meni paistopisteellä ja WorldSkills-treenaamisessa. Vapaa-ajallaan Sanni suuntaa kahden koiransa kanssa läheiseen metsään, missä ajatus rauhoittuu ja mieli lepää.

Elintarvikealan perustutkinto, leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori.

Koulutuksen aluksi opitaan elintarviketuotannon sekä teollisuuden elintarvikeprosessien perusasiat. Tutuksi tulee teollinen leipomotuotanto ruokaleipä-, kahvileipä-, leipomoeines-, sekä konditoriaprosesseineen. Myös erikoisruokavaliot kuuluvat opintoihin. Erikoistuotteet kuten koristeet, konvehdit ja karamellit astuvat kuvaan valinnaisissa opinnoissa.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6