Kone- ja metallialan kansainvälistyminen kiinnostaa

Lahtelainen Jere Kuisma, 17, opiskelee Salpauksessa toista vuotta kone- ja metallialaa. Kone- ja metalliala tuntui hänen mukaansa juuri omalta alalta, joten hakupäätös ei ollut vaikea.

– Olen aina tykännyt kasata ja purkaa asioita. Sitä kautta haluan selvittää, miten ne toimivat.

Alan perustutkinto antaa Jeren mukaan hyvät valmiudet teollisuuden erilaisiin valmistus-, asennus-, käyttö- ja kunnossapitotehtäviin. Tärkeimmät alan osaajan ominaisuudet liittyvät tekniseen ja matemaattiseen ajatteluun, ongelmanratkaisutaitoon sekä kykyyn lukea teknisiä piirustuksia.

Kone- ja metallialalla menee Suomessa kohtuullisen hyvin ja suuret yritykset kuten Raute, Peikko ja Sandvik ottavat mielellään osaavia ammattikoululaisia kesätöihin ja työharjoitteluihin. Työ on alalla nykyään useimmiten siistiä sisätyötä, jossa tarvitaan avaruudellista hahmottamiskykyä ja geometrian osaamista.

– Opintosuunnitelmassani on erityisesti keskitytty työssä oppimiseen, jonka kautta voisin saada jalkaa oven väliin työnantajayrityksessä.

Kone- ja metalliala on voimakkaasti kansainvälistyvä ja tuotteista suurin osa menee ulkomaan vientiin. Menestystuotteita ovat mm. risteilyalukset, laivojen ja voimaloiden moottorit, paperikoneet, hissit ja nosturit sekä metsä- ja maatalouskoneet. Konetekniikan ammattilaisia tarvitaan myös monien arkielämän tuotteiden valmistamiseen: autot, polkupyörät, tietokoneet, kännykät, ruokailuvälineet ja sakset syntyvät alan ammattilaisten käsissä. Ala tarjoaa paljon erilaisia työmahdollisuuksia Suomessa ja ulkomailla sekä kilpailukykyisen palkan.

Ohjelmoitavat työstökoneet, automaattiset tuotantojärjestelmät ja robotit ovat muuttaneet koneistajan työnkuvaa kevyemmäksi, puhtaammaksi ja turvallisemmaksi.

Jereä kiinnostaa erityisesti alan yritysten kansainvälistyminen, joka avaa uusia mahdollisuuksia työskennellä ulkomailla. Tämä vuosi tulee olemaan erityinen vuosi Jerelle, sillä hän hakee vaihtelua opintoihinsa tavoittelemalla ammatillisen osaamisen mestaruuksia sekä Suomessa Taitaja-kisoissa että ulkomailla.

– Sain tietää erilaisista kilpailumahdollisuuksista ja opettajani kannusti osallistumaan. Haluan haastaa itseäni ja nähdä mihin kaikkeen pystyn sekä nähdä mitä muut osaavat.

Kilpailussa Jere erikoistuu koneenasennukseen ja kunnossapitoon, jota hän edustaa ainoana Salpauksesta. Syksyllä Jere pääsee haastamaan itseään kansainvälisessä WorldSkills-ammattitaitokilpailussa Abu Dhabissa tehdaskunnossapidon lajissa. Hän lähtee mukaan kisaamaan avoimin mielin.

– Haluan voittaa itseni kilpailuissa ja oppia uusia asioita.

Jeren opiskeluelämää tasapainottavat monipuoliset harrastukset, joihin kuuluvat muun muassa toiminta nuorisovaltuustossa ja vapaapalokunnassa sekä kitaransoitto.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6