Kun hiuksista tehdään taidetta

21-vuotias Taiju Koivula suhtautuu alaansa intohimoisesti. On mahtavaa, kun kädenjälki on sekä konkreettista että luovaa. Kouvolalainen parturi-kampaaja treenaa ammattitaidon MM-kisoihin, työskentelee kotikaupunkinsa alan liikkeessä ja opiskelee samalla ammattitutkintoa varten.

– Kun ala on oikea ja palo kehittyä mahdollisimman hyväksi, niin jaksaa tehdä pitkiäkin päiviä, Taiju toteaa.

Hiusmuotoilija valmistui vuonna 2014 parturi-kampaajaksi Kouvolan seudun ammattiopistosta. Ammatinvalintaa ei ole koskaan tarvinnut vakavasti pähkäillä – Taiju kuuluu siihen onnekkaiden joukkoon, joille kutsumus kolkuttelee ovelle jo peruskoulussa.

– Olen ollut alani kesätöissä opiskeluajoista lähtien. Tällä hetkellä teen oppisopimuskoulutuksessa ammattitutkintoa. Aika näyttää, miten tulen myöhemmin kouluttautumaan.

Ammattitaitokilpailuareenalle Taiju lähti vuonna 2013. Suomen ammattitaito eli Taitaja-kisoista on lähtenyt mukaan mitaleja kahtena vuonna ja toistaiseksi kisauran kruununa on viimevuotisen EuroSkills-kisan eli EM-kilpailujen hopeamitali.

– Pidän eritoten kampausten teosta sekä rohkeista, erottuvista hiusväreistä.

Taiju sanoo, että kilpailutoiminta on antanut mahdollisuuden kehittyä nopeampaan tahtiin kuin mitä pelkästään opiskelujen ja päivätöiden kautta. Itsevarmuutta ja stressinsietokykyä on tullut roppakaupalla.

Ennen nykyistä superkiireistä elämänvaihetta kouvolalaiskisaaja on harrastanut kilpatanssia – sitäkin MM-tasolla.

– Olen aina ollut todella kilpailuhenkinen.

Parturikampaajan työhön kuuluu olennaisesti tilannetaju ja hyvät vuorovaikutustaidot, sillä asiakas ilmoittaa toiveensa vasta istahtaessaan tuoliin. Silloin on oltava valmiina – joskus myös siihen, että kertoo asiakkaalle, miksi tietty väri tai käsittely ei ole suositeltava.

– Parturikampaaja tulee toimeen kaikenikäisten kanssa ja hänen tehtävänään on luoda asiakkaalle tälle sopiva ja edustava tyyli. Työssä kädet ja niska joutuvat koville, joten lihaskunnosta ja venyttelystä on pidettävä huolta. Lisäksi työssä ollaan jatkuvasti tekemisissä veden ja erilaisten kemikaalien kanssa, Taiju kuvailee ammatin vaatimuksia.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6