Laajasta tutkinnosta monipuolisuutta ja valtteja työmarkkinoille

Roope Rokkoselle opiskelusuunnan valinta oli kirkas jo varhaisessa vaiheessa yläastetta, sen verran kiinteästi autot ovat häntä aina kiinnostaneet. Autoalan perustutkinto Pohjois-Karjalan ammattiopistosta mahdollisti monipuolisen syventymisen alaan. Roopen valintana oli opiskella sekä automaalariksi että autokorinkorjaajaksi.

– Opiskelin kolme vuotta korinkorjauspuolella ja sen jälkeen vuoden automaalausta. Tähtäimessäni oli alusta alkaen ajan automaalaus, mutta korinkorjauksen ja automaalauksen opinnot alkavat ammattiopistossa vuorovuosina. Kun sitten menin automaalauspuolelle, pystyin lukemaan runsaasti koripuolen opintoja hyväkseni.

Autokorinkorjaus ja automaalaus liittyvät kuitenkin oleellisesti yhteen, joten tutkinnot monipuolistavat osaamista ja vahvistavat Roopen asemaa työmarkkinoilla.

Työpaikka automaalaamosta löytyi Kontiolahdelta kotoisin olevalle Roopelle Joensuusta. Roope arvioi, että työssään hän pääsee hyvin toteuttamaan itseään. Tyypillinen työpäivä automaalaamossa alkaa kello kahdeksalta. Työt kuitenkin vaihtelevat: kyseessä voi olla pieni paikkaus, toisaalta auton kyljen maalaaminen voi viedä 2–3 päivää.

Automaalauksesta tekee Roopen mukaan kiehtovaa sen haasteellisuus ja jatkuva tarve pysyä ajan hermolla. Värit vaihtelevat trendien mukaan, väritekniikat kehittyvät muun muassa 3-väritekniikoiden yleistyessä ja miehen sydäntä lähellä olevat myös autot ja muut menopelit uudistuvat jatkuvasti.

Autoala on kasvuvauhdissa oleva palvelualan merkittävä työllistäjä. Työpaikkoja on automyynnin, varaosamyynnin, huollon ja korjauksen piirissä mm. auto- ja autotarvikeliikkeissä, auto- ja moottoripyöräkorjaamoissa, huoltamoissa ja kuljetusliikkeissä.

Roope on opintojensa jälkeen osallistunut myös ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkillsiin, joka antoi mahdollisuuden nähdä myös muualla maailmalla käytettäviä maalaustyylejä. Taskussa Roopella on jo hopea automaalauslajissa Suomen ammattitaitokilpailu Taitajasta.

Vapaa-ajalla Roope suuntaa kuntosalille, harrastaa liikuntaa ja kalastaa.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6