Lähihoitajilla vapaus valita – työpaikkoja runsaasti tarjolla

Pedersören Lepplaxista kotoisin oleva Sofia Sundqvist on nähnyt käytännössä, mitä pula hoiva-alan osaajista merkitsee. Lähihoitajaksi Yrkesakademin i Österbottenista keväällä 2017 valmistuva Sofia sanoo, että Pohjanmaalla työpaikkoja oli tarjolla ihan valittavaksi asti.

Lisäelementin Sofian työelämään sijoittumiseen tuo hänen ruotsinkielisyytensä, joka paljolti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla avaa osaltaan myös työpaikkoja. Potilailla on oikeus saada hoitoa ja sitä koskevaa tietoa omalla kielellään.

Lähihoitaja edistää asiakkaan terveyttä, fyysistä ja psyko-sosiaalista hyvinvointia sekä kuntoutumista.

– Opintosuunnan valitseminen oli minulle helppoa. Tiesin alusta alkaen, että ihmisten kanssa hoiva-alalla työskentely on minulle oikea valinta, Sofia sanoo.

Lähihoitajaksi opiskelu antaa mahdollisuuden työskennellä monenlaisissa tehtävissä niin julkisella kuin yksityisellä puolellakin sekä myös itsenäisenä yrittäjänä. Lähihoitajat sijoittuvat on muun muassa ensihoitoon, kuntoutukseen, lasten ja nuorten hoitoon ja kasvatukseeen, mielenterveys- ja päihdetyöhön, sairaanhoitoon ja huolenpitoon sekä ja vammais- ja vanhustyöhön.

Sofia on jo ennen valmistumistaan hankkinut monipuolisen kokemuksen erilaisista tehtävistä hoiva-alalta. Hän on työskennellyt muun muassa sairaalassa, vanhustenhoidossa sekä kehitysvammaisten kanssa. Osa työpaikoista on kuulunut opinnoissa oleviin työssäoppimisjaksoihin.

– Alalla työskentelevistä monet sanovat, että työ on raskasta muun muassa muuttuvien työvuorojen vuoksi. Toisaalta asiat eivät tule minulle yllätyksenä, sillä myös äitini työskentelee lähihoitajana.

Tällä hetkellä Sofia työskentelee kotihoidossa. Hän sanoo työn parhaiden puolien olevan asiakkaiden antamassa palautteessa.

– Kiitollisuus siitä, että edes joku tulee, hoitaa ja välittää, on suuri.

Työn rasituksista Sofia rentoutuu harrastuksiensa parissa muun muassa suuntaamalla Lapin laskettelurinteille.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6