Leipuri-kondiittorin alalla tekniikka ja varmuus ovat tärkeitä taitoja

Sanni Kumpulainen on leipuri-kondiittorin perustutkinnon suorittanut kuopiolainen, joka suorittaa tällä hetkellä elintarvikealan ammattitutkintoa. Myös kokemusta ammattitaitokilpailuista on kertynyt, sillä Sanni on ottanut osaa niin Taitajaan kuin WorldSkills-kilpailuunkin.

– Olen pienestä pitäen ollut käsillä tekijä ja halusin heti suuntautua ammattiin, jossa luodaan. Tykkään tehdä taikinatkin käsin enkä koneella.

Ensimmäinen vuosi perustutkinnossa käsitti sekä elintarvikkeiden valmistusta että leipomotuotteita. Mukana oli myös yleissivistäviä oppiaineita. Kakkosvuotena opiskelijat valitsivat joko elintarvike- tai leipomovaihtoehdon, Sannin valinta oli leipuri. Kolmas opintovuosi menikin kädet taikinassa eli käytännön kautta oppimisessa.

– Tällä alalla tekniikka ja varmuus ovat tärkeitä. Tuotteita on paljon, ja vain tekemällä oppii tietämään, miten kutakin tuotetta käsitellään. Täydellisen croissantin tai vehnäleivän teko on yllättävän vaikeaa, kun on samalla pidettävä kiinni korkeasta laadusta ja toisaalta pysyttävä aikataulussa.

Sanni leipoo sekä makeaa että suolaista ja taikoo esiin myös monimutkaiset fantasiakakut. Tämän hetkinen suosikkileivonnainen on vanha kunnon viineri, joka todellakin on herkullinen vielä hieman uuninpehmeänä.

– Kun tuote onnistuu hyvin, se nostaa motivaatiota. Ammattitaitokisoihin lähdin, koska sain hyvää palautetta opinnoista ja töistä. Se innosti eteenpäin.

Vapaa-ajallaan Sanni suuntaa kahden koiransa kanssa läheiseen metsään, missä ajatus rauhoittuu ja mieli lepää.

Elintarvikealan perustutkinto, leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori.

Koulutuksen aluksi opitaan elintarviketuotannon sekä teollisuuden elintarvikeprosessien perusasiat. Tutuksi tulee teollinen leipomotuotanto ruokaleipä-, kahvileipä-, leipomoeines-, sekä konditoriaprosesseineen. Myös erikoisruokavaliot kuuluvat opintoihin. Erikoistuotteet kuten koristeet, konvehdit ja karamellit astuvat kuvaan valinnaisissa opinnoissa.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6