Lilan kilpailuvietti ei sammu

Lila Hagman, 22, nappasi EuroSkills-kisoissa Suomen joukkueen kovimmat pisteet. Seuraavaksi floristiikka-lajissa kultamitalin ansainnut Lila aikoo kisata Puutarhamessuilla.

1. Kuka olet?

Olen Lila Hagman, 22-vuotias floristiopiskelija. Valmistuin vuonna 2014 puutarhuriksi puutarhatalouden perustutkinnosta. Halusin kuitenkin opiskella vielä lisää, ja nyt suoritan floristin ammattitutkintoa Keudan eli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän aikuisopistossa. Työskentelen Kukka Varpukka -nimisessä kukkakaupassa.

3. Miksi valitsit puutarha-alan?

Olen aina halunnut olla kukkakauppias. Pidän siitä, että tämä työ on luovaa, ja siinä saa olla tekemisissä ihmisten kanssa.

4. Millaisille ihmisille valitsemasi ala sopii?

Ala sopii positiivisille ja asiakaspalveluhenkisille ihmisille. Kukkien sidonnassa pitää olla myös taitava käsistään.

5. Saitko ammattikoulussa hyvän kuvan ammatistasi?

Meillä on koulussa paljon työssäoppimisjaksoja, joten työelämästä saa hyvin kokemusta. Työssäoppimispaikat haetaan itse, ja monet ovat saaneet myös vakituisen työpaikan työssäoppimisen kautta.

6. Mikä oli menestyksesi salaisuus EuroSkills-kilpailussa?

Ahkera harjoittelu ja hyvät tukijoukot. Esimieheni toimii tuomarina monissa alan kilpailuissa, ja sain häneltä paljon hyvin vinkkejä. Aloitin treenaamisen tammikuussa, kun sain kuulla päässeeni mukaan kisoihin. Treenasin noin kolmena päivänä viikossa, joinakin kuukausina enemmänkin. Kävin koululla harjoittelemassa opettajien kanssa, ja pomoni antoi minun treenata myös töissä. Lisäksi osallistuin kaikkiin mahdollisiin kukkasidontakisoihin, kuten kukkasidonnan SM-kisoihin ja Interflora-Cupiin.

7. Mitä kilpailussa pärjääminen vaatii?

Lujia hermoja ja hyvää keskittymiskykyä. Ei kannata kiinnittää huomiota siihen, mitä toiset tekevät, vaan keskittyä omaan tekemiseen.

8. Mikä kilpailemisessa on parasta?

Oman ammattitaidon kehittäminen ja rajojen kokeileminen. Lisäksi kilpailussa tapaa paljon alan huippuja, joilta voi saada vinkkejä, ja hyvällä tuurilla päästä tekemään yhteistyötäkin heidän kanssaan. Kisat auttavat myös töiden saamisessa.

9. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Valmistun floristiksi 2017. Aion jatkaa työntekoa ja haaveissani on myös osallistua Puutarhamessujen kukkasidontakisoihin keväällä 2018.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6