Maaliin voi päästä montaa opintopolkua

Eetu Runteen metallipuolen perustutkinto ja CNC-koneistuksen opiskelu auttoivat kohti unelmatyötä kilpa-autoilun maailmassa. Tavoiteammattiin voi päästä montaa erilaista reittiä. Miehen mieli paloi opiskeluvaiheessa autolinjalle, mutta kun sinne ei portti avautunut, valinta oli metallialan perustutkinto. Nyt valinta tuntuu lottovoitolta, koska unelmatyö yhdistää autot, metallin työstön ja metalliosien suunnittelun.

Eetu on paljasjalkainen helsinkiläinen, mutta asuu nykyään Hausjärvellä. Hän opiskeli Hyrian Riihimäen yksikössä suorittaen siellä kone- ja metallialan perustutkinnon. Työelämässä Eetu on ollut jo reilut kolme vuotta.

– Ammatillinen koulutus oli minulle itsestäänselvyys, kun olen sellainen käsillä aikaansaava ihminen, Eetu sanoo.

Eetun opiskeluajan työharjoittelupaikkojen tarjoamat tehtävät olivat pääosin yleismetallialan tehtäviä, kuten hitsaus- ja CNC-koneenkäyttötöitä.

Eetun työpaikka Sarlin Race Team tuo maahan, suunnittelee ja työstää osia rata- ja ralliautoilun tarpeisiin. Lisäksi yritys toimii alihankkijana teollisuudelle tuottaen muun muassa osien prototyyppejä ja työkaluja.

Työ edellyttää erityisesti englannin kielen hallintaa. CNC-jyrsijänä Eetu suunnittelee ja valmistaa kilpa-autojen osia. Palo moottorien maailmaan on vanhaa perua, autojen ja mopojen rassaaminen ja osien valmistus niihin oli harrastuksena ja nuorena.

– Olin Hyriassa kiinnostunut englannin kielen opiskelusta. Panostus ei mennyt hukkaan, sillä nyt kielitaito ja ammattisanaston hallinta ovat välttämättömiä, sillä erilaiset käyttöohjeet ja työssä tarvittavat ohjelmistot ovat englanniksi.

Eetun mukaan työn parasta antia ovat vaativat tehtävät ja monipuolisuus sekä jatkuvasti uudet haasteet. Toisin kuin monessa muussa tehtävässä palautekin on välitöntä. Kilpailutulokset pyörivät teemoina kahvikeskusteluissa ja onnistumisista voi lukea verkon tai lehtien autourheilun tulossivuilta.

Eetu osallistuu syksyllä ammattitaidon MM-kisoihin Abu Dhabissa ja kilpailee konepajatekniikka-lajissa. Kyseessä on tiimilaji, jossa ovat Eetun lisäksi mukana Eemi Saloranta Hyriasta ja Tapio Immonen OSAOsta.

– Työnteko ja harjoittelu tukivat toisiaan, sillä työnantajan kanssa pystyttiin räätälöimään työtehtäviä niin, että ne kävivät käytännön harjoittelusta, Eetu kertoo.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6