Mahdottoman hieno on ihan peruskauraa

22-vuotias oululainen Tapio Immonen piti jo palosammuttimen kokoisena ”pienistä vihreistä kiekoista”, siis piirilevyistä. Tapion äiti työskenteli silloisessa Elektrobit-yrityksessä, joka nykyään käyttää nimeä Bittium. Silloin tällöin poika pääsi äidin mukaan katsomaan, mitä elektroniikkasuunnittelualan yrityksessä tehdään.

Tapio opiskelee parhaillaan Oulun yliopistossa sähkötekniikkaa. Ennen tätä hän panosti mielestään käytännönläheisempään ammatilliseen opiskeluun ja suoritti yhdessä ylioppilastutkinnon kanssa elektroniikka-asentajan tutkinnon vuonna 2013. Vuosi 2014 meni armeijan harmaissa.

Hänen mielestään ammattikoulutuksessa opitaan miten jokin laite tai kokonaisuus rakennetaan, yliopistossa syvennytään siihen, miten laite toimii ja miksi se ylipäänsä tulisi rakentaa. Ajatukset eivät kuitenkaan ole toistaan niin kaukana kuin luulisi – ja nykyään elektroniikka-alalla menestystä haluavan on syytä hallita molemmat katsantokannat.

Tapio osallistuu syksyllä Abu Dhabissa pidettäviin ammattitaidon MM-kisoihin, lajina on konepajatekniikka. Hänellä on jo kokemusta sekä kotimaisesta Taitaja-ammattitaitokilpailusta että EM-kisoista. Molemmista tuli kultaa.

– Mahdottoman hieno saavutus, intoilee toimittaja.

– Ei siinä ole mitään mahdotonta, Tapio kuittaa lakonisesti.

Niin, no ei varmaan olekaan, kun osaa asiansa ja tykkää alastansa.

Ahkerasti opiskelevan Tapion ansioluettelo näyttää jo varsin mallikkaalta. Hän suoritti ammatillisten opintojen aikana kahden kuukauden työssäoppimisjakson Nokia Networksilla tuotannon testaustehtävissä. Toinen käytännön harjoittelu tapahtui Flextronics-yrityksen Budapestin toimipisteessä. Kesätyökokemusta on Electrobit/Bittium-yrityksestä, missä toimenkuva oli tehdä sitä, mitä muut eivät ehtineet.

– Jonkun pitäisi joskus tämäkin tehdä, kuului käytävällä, ja niinpä Tapio perehtyi asiaan ja hoisi homman.

Sykemittarivalmistaja Polar Electro on myös kesätyönantajien joukossa.

Mitä Tapio tavoittelee tulevaisuuden työuralla?

– Haluan töitä, joissa pystyn sekä käyttämään vahvuuksiani että painiskelemaan haasteiden kanssa. Minulle on samantekevää, onko kyseessä kahden euron nyrkkipaja vai iso kansainvälinen pörssiyhtiö – tekemisen laatu ja haastavuus ratkaisee, toteaa sivutoimenaan Oulun teekkariyhdistyksen tiedotusvastaavan tehtävistä huolehtiva Tapio.

Ammattitaitokilpailutoiminnasta Tapio sanoo, että se mahdollistaa laajemman verkostoitumispotentiaalin, tutustuttaa kavereihin, joita ei muuten nokatusten ikinä tapaisi ja tuo oppia paitsi itse alasta, myös omasta itsestä.

– Paineensietokykyni on kohentunut huomattavasti, Tapio sanoo.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6