Matkailun ammattilainen Noora on Taitajien Taitaja

Luksusloma Malediiveilla! Vastaus tulee kuin sieltä kuuluisalta apteekin hyllyltä, kun Taitajien Taitaja -tittelin vuonna 2017 voittaneelta Noora Latvakoskelta kysytään, mitä hän tekisi, jos aikaa ja rahaa ei tarvitsisi miettiä. Loma joutunee odottamaan, sillä Noora opiskelee sekä ammatillista perustutkintoa että lukion oppimäärää ja käy vielä säännöllisesti töissä.

Rovaniemeläinen Noora Latvakoski opiskelee neljättä ja viimeistä vuotta Lapin matkailuopistossa. Matkailualan perustutkinnon ohella hoituu myös lukio. Opiskelu sujuu viiden jakson vuosivauhtia, ja näistä kaksi käsittää lukio- ja kolme ammattikouluopintoja. Viikonloppuisin ja iltaisin Noora käy alan töissä, kuitenkin sillä varauksella, että koulu menee kaiken edelle.

– Tällä alalla työt ovat sesonkiluonteisia, joten päivistä voi tulla varsinkin vuoden vaihteen molemmin puolin kiireisiä. Ammatillisissa opinnoissani on mukana paljon käytännön harjoittelua ja olen suorittanut työssäoppimisjaksoja mm. Ounasvaaran laskettelukeskuksen varustevuokraamossa ja Visit Rovaniemen info-pisteessä.

Joskus oman alan töitä ei ole kesäkaudeksi löytynyt ja tuolloin Noora on työskennellyt mm. hotellisiivoojana. Matkailukärpäsen purema nuori nainen myöntää, että ulkomaanmatkoihin menee vuosittain ihan kiitettävä summa.

– Kroatia oli mahtava kokemus, samoin Lofootit.

Matkailualan finaalitehtävässä kilpailijat näyttivät taitonsa asiakaspalvelussa, matkailuohjelman suunnittelussa ja toteutuksessa sekä matkailuyrityksen messuesityksen suunnittelussa ja esittämisessä.

Taitajien taitaja valitaan vuosittain lajikohtaisten voittajien joukosta. Voittajalta edellytetään ylpeyttä omasta osaamisesta ja ammatista sekä ammatillisesta koulutuksesta. Lisäksi palkintokriteerien mukaan hän on luonteeltaan ulospäinsuuntautunut, hyvä oman lajinsa ja ammatillisen koulutuksen edustaja.

Palkinnon saanutta 18-vuotiasta rovaniemeläistä Noora Latvakoskea tuomaristo kiitteli positiivisuudesta, ahkeruudesta, ammattitaidosta ja työelämälähtöisestä otteesta.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6