Merkonomi-vaatetusompelija-yhdistelmä antaa valmiudet yrittäjäksi

– Ennen Stadin aikuisopistossa aloittamista opiskelin Omniassa liiketaloutta ja valmistuin sieltä merkonomiksi. Opintokokonaisuus on mielestäni hyvä yhdistelmä, sillä se antaa hyvän valmiuden, jos päädyn perustamaan oman yrityksen, sanoo Aino Lammi.

Valmistuttuaan merkonomiksi Aino aloitti opiskelun Stadin aikuisopistossa tavoitteenaan tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto ja vaatetusompelijaksi valmistuminen. Keväällä 2017 opinnot ovat aivan loppusuoralla.


Ainon mukaan opiskelu ammatillisessa aikuiskoulutuksessa oli palkitsevaa. Myös luokkakaverit olivat huppukavereita ja erittäin motivoituneita opintoihinsa.

– Olen käytännönläheinen ihminen. Vaatetuksen kanssa työskentely tuntuu omalta jutulta, sillä käsityöt ja neulominen kuuluvat harrastuksiini. Näen mielessäni, miltä uudet vaatteet näyttävät. On hienoa, että ihmisen voi saada näyttämään aivan toisenlaiselta vaatteiden avulla. Myös erilaisten materiaalien käyttö ja niiden ominaisuudet ovat kiinnostavia.

Työharjoittelupaikat ovat tuoneet Ainolle lisää kokemusta muun muassa siitä, että asioita voi tehdä monella tavalla. Tärkeää on myös päästä toistamaan oppimaansa mahdollisimman monta kertaa.

Harjoittelupaikan Aino hankki omatoimisesti. Työpaikan hankkiminen alalta ei välttämättä ole helppoa. Ompelijat ovat usein yrittäjiä, joiden mahdollisuudet palkata muita ovat rajalliset. Siinä mielessä varautuminen jo opintovaiheessa oman yrityksen perustamiseen tuntuu järkevältä ratkaisulta.

– Työharjoittelupaikat eivät ole poikineet säännöllisiä palkkatöitä vaatetuspuolella. Projektiluontoisia töitä saattaa kuitenkin olla luvassa, Aino toteaa.

Aino osallistuu Abu Dhabissa syksyllä järjestettävään ammattitaidon MM-kisoihin. WorldSkills-kilpailu on hänelle ensimmäinen ammattitaitokilpailu, aiempaa kilpailukokemusta hänellä on yhden päivän leikkimielisestä somistuskilpailusta.

– Haluan lähteä ylittämään itseni. Lisäksi odotan löytäväni ystäviä maajoukkueesta ja itse kilpailusta, Aino kertoo odotuksistaan.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6