Miikka hurahti kiveen rakentamismateriaalina

Miikka Kääntä, 19, on hurahtanut kiveen rakentamismateriaalina. Sen takia hän päätti hakea opiskelemaan peruskoulun jälkeen käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoa Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniaan. Hän valmistuu viherrakentamisen artesaaniksi toukokuussa 2017.

Puutarhan vihertöitä on ollut tarjolla muutaman kurssin verran, mutta Omniassa opetus on keskittynyt viheralueiden suunnitteluun, kivitöihin ja piharakenteisiin. Opiskelu on ollut Miikan mukaan hyvin käytännönläheistä. Työsalissa on ollut muun muassa hiekkapohja, jonka päälle opiskelijat ovat rakentaneet erilaisia kivetyksiä sekä esimerkiksi vesialtaita.

Alan töitä Miikka on jo paiskinut kesäisin maarakennusalan ja kivialan yrityksessä. Hän kuvailee itseään kädentaitajaksi, jolla löytyy ammattiin vaadittavaa käden tarkkuutta, intohimoa kiveen materiaalina ja pyrkimystä hyvään laatuun.

– Työ kysyy hyvää fyysisistä kuntoa, tarkkuutta, huolellisuutta ja tiimityötaitoja. Kuntoa minulta löytyy, sillä olen harrastanut Jäähongassa ja EPS:ssä jääkiekkoa jo 13 vuotta. Käyn myös kuntosalilla, Miikka kertoo.

Työssä ei saa myös hänen mukaansa olla turhan herkkä lialle, pölylle ja melulle. Miikka on kesätöidensä aikana päässyt suunnittelemaan, perustamaan ja rakentamaan kivimuureja, portaikkoja sekä pihojen, puistojen ja puutarhojen puurakenteita. Työllistymisnäkymät ovat myös lupaavat.

Erityisesti ympäristökivirakentamisen puolella on ammattilaisista jopa työvoimapulaa.
Miikka on valmis edustamaan Suomea ammattitaidon WorldSkills MM-kilpailuissa Abu Dhabissa. Viherrakentaminen (Landscape Gardening) on parikilpailu, jossa Miikan pariksi kisaamaan lähtee OSAOn Jani Kinnunen.

Miikalle kilpailutoiminta on tuttua. Kisakokemusta hänellä on vuoden 2015 Taitajista ja Viron Räpinasta vuosina 2015 ja 2016. Tänä vuonna Miikka kisaa maailmanmestaruuden lisäksi Taitajissa suomenmestaruudesta.

Kilpailuihin osallistuminen on muuttanut hänen mukaan käsitystä siitä, mihin hän pystyy.

– Olen oppinut toimimaan paineen alla. Kilpailut ovat lisäksi erinomaisia paikkoja nähdä alan kansallinen ja kansainvälinen taso.

Menestyminen on tunnustus kuulumisesta oman alan parhaimmistoon, mikä vahvistaa kilpailijoiden ammatti-identiteettiä ja uskoa osaamiseen. Kisamenestys tuo esiin ammattitaitoa ja ehdottoman valttikortin työmarkkinoille.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6