Monta tietä elektroniikkamestariksi

Orimattilalainen Esa Varemo, 21, on opiskellut teknisiä aloja monella eri tavalla: omatoimisesti, lukiossa ja yliopistossa. Tarvittaessa hän voi esitellä itsensä Euroopan mestarina. Hän voitti syksyllä 2014 parinsa Tapio Immosen kanssa kultaa EM-ammattitaitokilpailujen elektroniikkakisassa.

Tampereella nyt asuva Esa valmistui keväällä 2014 Salpauksen lukiosta Nastolasta. Hän opiskeli lukion tekniikkalinjalla ja suoritti ohjelmointiputken eli 13 kurssia ohjelmointia.

– Lähinnä olen kuitenkin elektroniikassa itseoppinut, Esa kuittaa.

Esa opiskelee nyt sähkö- ja tietotekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa.

– Pidän elektroniikasta, koska siinä saa käyttää luovuutta ja osaamista kaikenlaiseen tekemiseen.

Kolme vuotta sitten pidettyihin ammattitaidon EM-kisoihin Esa valmistautui tekemällä pieniä ohjelmointi- ja tietotekniikkaprojekteja. Kilpailutehtävässä vaaditaan muun muassa rakentamaan elektroninen laite tai tekemään muutoksia olemassa olevaan laitteeseen.

Kilpailumenestystä siivitti Salpauksen lukion tekniikkalinja, joka perinteisesti on houkuttanut Nastolaan pitkän linjan tekniikan harrastajia. Salpauksen lukiossa voi opiskella yleislinjalla tai tekniikkalinjalla. Vuosittain otetaan sisään noin 60 opiskelijaa, joista keskimäärin viidennes valitsee tekniikkalinjan.

Tekniikkalinjalla panostetaan fysiikkaan, matematiikkaan ja kemiaan, ja lisäksi tarjolla on vaihtoehtoja myös tähtitieteestä, ohjelmoinnista tai digikuvauksesta innostuneille.

Elektroniikka-asentajan työtehtävät vaihtelevat elektroniikkalaitteiden valmistuksesta niiden asennus-, huolto- ja korjaustöihin sekä myyntiin. Keskeiset työtehtävät liittyvät komponenttien ja osakokonaisuuksien valmistukseen, testaukseen, asentamiseen ja huoltoon tai tuotantoautomaatioiden käyttötehtäviin.

Siksi ammatissa tarvitaan vahvaa teknistä osaamista. Alan ammattilaisen on hallittava elektroniikan lisäksi sähkötekniikkaa ja tehtävistä riippuen myös tietotekniikkaa ja automaatiotekniikkaa.

Esan mukaan elektroniikka-alalla menestyminen vaatii hyvää loogista päättelykykyä ongelmanratkaisukykyä, hyvää keskittymiskykyä, käsien taitoja ja halua oppia jatkuvasti uutta.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6