Opinnot, työ ja kilpailutoiminta ovat toimiva yhtälö

Huittisista lähtöisin oleva Samu Lahti valmistui automaatioasentajaksi vuonna 2015 Sataedusta Kokemäeltä. Samu sanoo, että Taitaja2015-kilpailuissa tullut hopeasija auttoi myös opinnot ja työuran nousukiitoon.

Samun mukaan ammatillisessa opiskelussa opinnot ja työ ovat limittyneet optimaalisesti. Sataedun aikana hän työskenteli muun muassa Kemiran palveluksessa sähköpuolen kunnossapidossa. Työ sekä tuki opintoja että antoi mahdollisuuden harjoitella ammattitaidon SM- eli Taitaja-kilpailuun.

– Valmistuessani Sataedusta minulla oli selkeä suunnitelma jatko-opinnoiksi. Jatkoin opintoja Tampereen ammattikorkeakoulussa, jossa tavoitteena on valmistua insinööriksi. Menossa on nyt ensimmäinen opintovuosi ja jatkossa haluan suuntautua automaatiopuolelle.

Samu sanoo hopeasijan automaatioasennuksessa Taitaja2015-kilpailussa olleen merkittävä etappi hänen urallaan ja rohkaisseen jatko-opintoihin. Tällä hetkellä Samu työskentelee nuorempana sähkö- ja automaatiosuunnittelijana Profil-Bau Industrial Oy:ssä.

– Sähköautomaatiossa minua kiinnostaa alan jatkuva eteenpäinmeno. Ala ja sen järjestelmät kehittyvät koko ajan ja tarjoavat uutta, mikä tekee alalla toimimisen mielenkiintoiseksi ja myös haastavaksi. Tarjolla on mahdollisuuksia jatkuvaan osaamisen kehittämiseen.

Abu Dhabin WorldSkills-kilpailut Samu näkee suurena mahdollisuutena solmia kontakteja, kansainvälistyä ja nähdä, miten asioita muualla maailmassa tehdään. Samu osallistuu siellä automaatioasennuslajiin.

– Kansainvälisyys on automaatioalalla välttämättömyys. Ilman englannin kielen hallintaa ei voi pärjätä ja myös saksan kieli tulee usein vastaan. Suurin osa teknisistä dokumenteista on englanninkielisiä. Sain pohjan kielitaidolle Sataedusta ja lisää kielitaitopohjaa tulee nyt ammattikorkeakoulussa, Samu summaa.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6