Pelialalla on imua ja uramahdollisuuksia


Helsinkiläinen Dominic Ortju, 20, näki horisontissaan peruskoulun jälkeen vain yhden opintopolun. Hän halusi nopeasti päästä tekemään käsillä töitä, jonka takia hän valitsi audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon Games & Animation -ryhmässä Stadin ammattiopistosta.

– Lukio ei kiinnostanut, koska en halunnut pelkästään panostaa lukemiseen. Käsillä tekeminen on se juttu, hän kertoo ja jatkaa, että peliala on aina vetänyt häntä puoleensa.

Hän selittää innostuneesti, mitä 3D-peligraafikko tekee. Hän pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan videopelin kolmiulotteiset visuaaliset elementit, kuten pelihahmot, esineet ja ympäristön. Hän myös hallitsee 3D-mallinnuksen, teksturoinnin ja animoinnin.

Pelin suunnittelun eri työvaiheita hän kuvailee osuvasti. Aluksi käynnistyy suunnittelu, jossa heitellään ideoita ilmaan, mietitään työnjakoa ja aikataulutusta. Sen jälkeen käynnistyy grafiikan toteutus ja pelin ohjelmointi. Itseään hän kuvailee idearikkaaksi, mikä on tärkeää pelikonseptin suunnittelussa.

Ammattitaidon MM-kisoissa Abu Dhabissa lokakuussa 2017 Dominicin laji on 3D-mallintaminen, mikä tarkoittaa esimerkiksi 3D-kasvokuvien tai -hahmojen tekemistä ja niiden animointia. Kilpailijana Dominic ei ole untuvikko, sillä hän on hankkinut kokemusta jo Taitaja-kilpailuista.

– Hain mukaan maajoukkueeseen, koska haluan päästä näyttämään muille ja itselleni, että olen hyvä siinä, mitä teen. Haluan päästä toteuttamaan luovuutta haastavassa, mutta palkitsevassa työssä.

Kilpailun valmistautuminen sujuu siten, että hän harjoittelee koulussa tekemällä lajin tuomarin hänelle valitsemia 3D-tehtäviä, joiden avulla hän oppii käyttämään kilpailussa käytettäviä 3D-ohjelmia entistä paremmin. Tämä eriytetty opetus on myös osa Dominicin perusopintoja.

– Kilpaileminen sopii luonteelleni erittäin hyvin. Pääsen näyttämään osaamistani ilman, että minun tarvitsee suuremmin markkinoida itseäni. Lisäksi minulta löytyy paineensietokykyä, ja tästä on etua kilpailutilanteessa.

Kevään 2017 Taitaja-kilpailussa hän kilpailee parinsa kanssa, mutta WorldSkills-kilpailuun hän suuntaa yksin.

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6