Pitkäjänteinen harjoittelu toi Johanille kultaa

Johan Kurkela, 19, voitti kultaa kokkien sarjassa EuroSkills-kilpailussa. Loistavan menestyksen takana oli satojen tuntien harjoittelu.

1. Kuka olet?

Olen 19-vuotias Johan Kurkela. Valmistuin keväällä 2016 kokiksi Ravintolakoulu Perhosta hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta. Olen työskennellyt viimeisen puolentoista vuoden ajan Ravintola Olossa Helsingissä.

2. Miten valitsit ravintola-alan?

Valitsin opiskelualani puolivahingossa. Peruskoulun jälkeen ajatus akateemisista jatko-opinnoista ei houkuttanut, ja koska olen aina pitänyt kokkaillusta, päätin antaa alalle mahdollisuuden. Pian huomasin tehneeni oikean valinnan ja nauttivani sataprosenttisesti siitä mitä teen. Parasta alassa on mielestäni kansainvälisyys ja se, että aina löytyy uutta opittavaa.

3. Millaisille ihmisille valitsemasi ala sopii?

Kokkina työskentely vaatii ihmiseltä pitkäjänteisyyttä, itsekritiikkiä ja kurinalaisuutta. Päivät ovat pitkiä ja usein vauhdikkaita. Onnistumisia ei oteta yhtä paljon esille kuin epäonnistumisia.

4. Saiko ammattikoulussa hyvän kuvan ammatistasi?

Amiksessa sai hyvän pohjan oppimiselle, mutta olen oppinut paljon alasta niin hyvässä kuin pahassakin kentällä eli työssäoppimisjaksoilla tai oikeissa töissä.

5. Mikä oli menestyksesi salaisuus EuroSkills-kilpailussa?

Pitkäjänteinen harjoittelu, lukemattomat toistot ja pienien nyanssien hiominen, toisin sanoen täysi paneutuminen kilpailusuorituksen viimeistelyyn. Treenasin kisoihin kaksi päivää viikossa, aluksi kokeillen erilaisia yhdistelmiä ja sen jälkeen sovittaen eri työvaiheet kilpailuaikatauluun.

6. Mitä kilpailussa pärjääminen vaatii?

Se vaatii satojen tuntien harjoittelua sekä muuntautumiskykyä tilanteen mukaan, aina ei kaikki mene nappiin ja mahdolliset korjausliikkeet on osattava päättää sekuntien sisällä, aikaa ei ole hukattavaksi.

7. Mikä kilpailemisessa on parasta?

Kilpailemisessa parasta on itsensä haastaminen, epäonnistuminen ja harjoittelun kautta itsensä ylittäminen ja yllättäminen.

8. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Tulevaisuudesta en vielä osaa sanoa, katsotaan, mihin vuodet vievät.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6