Puolivahingosta tuli täysi kymppi

Johan Kurkelan, 20, mukaan Perhon liiketalousopisto antoi hyvän pohjan oppimiselle. Hän kertoo oppineensa paljon alasta niin hyvässä kuin pahassakin kentällä eli työssäoppimisjaksoilla oikeissa työpaikoissa.

Johan aloitti ravintolakokin opinnot Ravintolakoulu Perhossa syksyllä 2013. Hän pääsi valmennustiimiin mukaan jo ensimmäisen lukuvuoden aikana.

– Suhtaudun ruoanvalmistukseen erittäin intohimoisesti. Tässä työssä vaaditaan myös paineensietokykyä. Kokki tai keittiömestari voi saada paitsi kehuja, myös rankkaa kritiikkiä, jos ruokalista ei ole hyvin suunniteltu tai jos jokin annoksessa menee pieleen. Palautteesta ei saa pahastua ja työn on sujuttava myös silloin, kun keittiössä on ruuhkaa ja tilauksia satelee tiuhaan tahtiin.

Johan sanoo, että hän oppii parhaiten katsomalla ja tekemällä.

– Paistettu maksa, perunamuusi ja sipulikastike, nuori kokkilupaus vastaa kysymykseen lempiruoasta ja heittää perään vinkin voittamattoman makuisesta perunamuusista:

– Paras muusi syntyy puikulaperunasta! Voita ja täysmaitoa sekaan sekä mustapippuria ja suolaa perään.

Johan valmistui keväällä 2016 kokiksi Ravintolakoulu Perhosta hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnolla. Sen jälkeen hän on työskennellyt Helsingissä Ravintola Olossa, jonka työyhteisö on tukenut kilpailuihin osallistumista ja harjoittelua vahvasti.

Hän valitsi opiskelualansa puolivahingossa.

– Olen aina pitänyt kokkaillusta ja päätin antaa alalle mahdollisuuden. Huomasin pian, että tein oikean valinnan ja nautin sataprosenttisesti siitä mitä teen. Parasta alassa on kansainvälisyys ja se, että aina löytyy uutta opittavaa.

Johan teki syksyllä 2016 historiaa nuorten ammattitaidon EM-kilpailuissa voittamalla Suomeen kautta aikojen ensimmäisen kultamitalin kokkilajista. Kokkilaji oli koko EuroSkills-kilpailun suosituin laji, osallistujia oli 26 maasta.

Työ vaatii kitaransoittoa harrastavan Johanin mukaan pitkäjänteisyyttä, itsekritiikkiä ja kurinalaisuutta. Päivät ovat usein pitkiä ja vauhdikkaita. Ammattitaitokilpailuihin valmistautuminen vaatii pitkäjänteistä harjoittelua, lukemattomia toistoa ja pienten nyanssien hiomista.

– Sekä kilpailuissa että arkisessa työssä menestyminen edellyttää satojen tuntien harjoittelua ja muuntautumiskykyä tilanteen mukaan. Kaikki ei mene aina nappiin ja mahdolliset korjausliikkeet on osattava päättää sekuntien sisällä. Kilpailemisessa parasta on itsensä haastaminen, oppiminen epäonnistumisten kautta ja eteen tulevat yllätykset.

Johanin MM-kisavalmistautumista vauhdittaa Suomen Ruokakulttuurirahaston myöntämä apuraha.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6