Rakennusmaalarin työmaa kattaa tuhansia neliöitä

Miltä kuulostaa: ylös kello 6, töihin 7–15.30, pikapyörähdys kotona ja treenaamaan jaksamisen mukaan 2–8 tunniksi? Kiuruveteläinen Mari Lappalainen elää usealla paikkakunnalla: Ylöjärvellä kirjoilla oleva 22-vuotias käsityöläinen suorittaa maalarin ammattitutkintoa Turkuun, työskentelee tamperelaisessa maalausfirmassa sekä tekee rakennusmaalarin töitä.

Energiaa riittää, kun tekeminen on mieluisaa ja paremminkin antaa kuin vie voimia.

– Valmistuin Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistosta pintakäsittelijäksi/rakennusmaalariksi vuonna 2015. Käsillä tekeminen on minulle luontaista, en tykkää lukea, Mari pamauttaa mutta lisää hetken päästä, että ei lukemisessa mitään vikaa ole, sitä vaan ei halua ammatikseen tehdä.

– Ylioppilaaksi asti kuitenkin jaksoin!
Rakennusmaalari tekee nauhoituksia, kittauksia, tasoituksia, hioo ja maalaa. Nyt työn alla oleva ammattitutkinto tuo työnkuvaan lisää esimerkiksi ruisku- ja erikoismaalaustekniikoita, joista Mari on erityisen kiinnostunut.

– Kun kerron työskenteleväni maalauksen ja tapetoinnin parissa, ihmiset helposti kuvittelevat, että valitsen nättejä tapetteja huoneisiin ja maalailen lattialistoja. Itse asiassa tykkään kovasti tällaisestakin työstä, mutta käytännössä työmaani ovat todella isoja kuten tuhansien oppilaiden kouluja tai toimistorakennuksia.

Mari on mukana Suomen ammattitaitomaajoukkueessa ja kilpailee syksyllä 2017 Abu Dhabissa alansa maailmanmestaruudesta. Miten päädyit mukaan ammattitaitokilpailutoimintaan?

– Sinähän menet ja sillä selvä, Mari väittää silloisen opettajansa sanoneen. Mari osallistui vuoden 2016 EM-kisoihin ja sitä ennen pokkasi hopeaa kotimaisesta ammattitaitokilpailusta eli Taitajasta.

– Itse asiassa haluan itse nähdä, mitä kaikkea pystyn työssäni saavuttamaan ja millaista osaamiseni on muihin huippuihin verrattuna. Ja saihan kilpailukokemuksesta opintopisteistä myös ammattitutkinnon suorittamiseen.

Parhaimmillaan Mari treenaa WorldSkills-kisoihin 20 tuntia viikossa. Kotona Ylöjärvellä makuuhuoneen yksi seinä saa toimia harjoituspalettina. Koska aikaa on niukasti, treenata pitää siellä, missä vain suinkin voi.

– Seinä on aika mielenkiintoisen näköinen eri väreineen ja pinnoitteineen, Mari naurahtaa.

– Haluan opiskella ja kehittyä koko ajan. Olen niin omalla alallani kuin vaan olla ja voi. Lisäksi minulla on hyvä supliikki, siitäkin on työssäni hyötyä, Mari nostaa puolileikillään esiin yhden vahvuutensa.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6