Ravintolapalvelussa ei ole tylsää päivää

Oulaisista ponnistava Henna Kangas on juuri sellainen hahmo, jonka toivoisi työvuoroon silloin harvoin, kun pääsee illanviettoon fine dining -ravintolaan. Iloinen ja omasta alastaan vilpittömän innostunut Henna näyttää silminnähden pitävän haastattelutilanteesta ja selostaa kärsivällisesti ties kuinka monennelle toimittajalle taustojaan ja valintojaan.

– Istumatyö olisi minulle ihan vihoviimeinen! Olen sosiaalinen ja pidän siitä, että työssä liikkuu myös kroppa mielen lisäksi. Olen tehnyt ravintola-alan töitä kesäpesteinä ja nautin siitä, että joka päivä tulee vastaan tilanteita, jotka pitää ratkaista taidolla ja pelisilmällä.

Henna suoritti hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon maineikkaasta Perho Liiketalousopistosta vuonna 2016. Samana vuonna hän voitti SM-hopeaa lajissaan ammattitaidon SM- eli Taitaja-kilpailussa. Nyt päivät ja illat täyttyvät ammattitaidon MM-kisoihin treenaamisesta sekä töistä maineikkaassa Savoyssa. Savoyhin Henna pääsi hyvän ansioluettelon, oman aktiivisuuden ja osittain myös WS-valmentajan rohkaisemisen ansiosta.

– On mahtavaa menestyä ammattitaitokilpailuissa, joissa on tiukat kriteerit ja säännöt ja paljon taitavia kilpailijoita. En usko, että tällä alalla mennään työpaikkahaastatteluihin ’mitalit kaulassa ja rinta rottingilla’ -ajatuksella vaan se aito osaaminen ja innostus kuitenkin ratkaisevat. Itse tahdon kehittyä mieluummin ajan kanssa todella hyväksi kuin vain suorittaa kaikkea mahdollisimman nopeassa aikataulussa.

Ennen Savoyta Henna on suorittanut mm. opintoihin liittyvän työssäoppimisjakson ravintola Strindbergissä ja työskennellyt ranskalaisvaikutteisessa Lyonissa.

– Juuri nyt keskityn kisoihin ja töihin, mutta totta kai haluan jatkossakin kehittyä koko ajan – sekä tekemällä oppimalla että kouluttautumalla.

Hennan opintoihin kuului myös Huippuosaajana toimiminen. Tällainen opintojakso on yksilöllisesti laadittava opintopolku, johon kuuluu 15 opintopisteen edestä asiaa. Huippuosaajan Oma polku voi sisältää ammatillisia tutkinnon osia, jotka toteutetaan ammatillisesti erityisen korkein tavoittein tai vaativassa oppimisympäristössä.

– Haluaisin tulevaisuudessa työskennellä sommelierina tai vaikkapa ranskalaisella viinitilalla. Myös yrittäjyys ja omat ravintolat houkuttelevat, samoin alalla koulutustehtävissä toimiminen, Henna listaa.

Parasta ravintolatyöskentelyssä on monipuoliset työtehtävät, asiakkailta tuleva hyvä palaute ja työskentely kokeneempien alan huippuosaajien kanssa. Varjopuolena Henna pitää sitä, että tarjoilijan ammattia kohtaan on edelleen olemassa ennakkoluuloja.

– Tilausten otto ja saliin vienti on vain pieni osa monipuolista työtä.
Vapaa-ajalla Henna urheilee, harrastaa musiikkia, tapaa ystäviä ja harjoittaa salapoliisityötä. Kavereiden kanssa on mukava käydä erityyppisissä ravintoloissa katsomassa, miten niissä toimitaan ja mitä à la carte -listalta löytyy.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6