Salla rakastaa vaihtelua

Salla Käyhkö, 19, sai hopeaa EuroSkills-kilpailussa visuaalisen myyntityön -lajissa. Kilpailuihin Salla valmentautui ulkomailla.

1.Kuka olet?

Olen Salla Käyhkö, 19 vuotta. Valmistuin sisustusartesaaniksi ja ylioppilaaksi keväällä 2016 Pohjois-Karjalan ammattiopistosta. Vietän välivuotta ja tähtään WorldSkills-kilpailuihin, joiden karsinnat ovat tammikuussa. Jos onnistun niissä, alan harjoitella lokakuussa Abu Dhabissa pidettäviin MM-kilpailuihin.

2. Miksi valitsit sisustusalan?

Olen aina ollut luova ja kaipaan vaihtelua. Opiskelin sisutusartesaaniksi, koska ala on monipuolinen ja siinä on paljon mahdollisuuksia jatko-opintoihin. Koulutus antaa valmiudet työllistyä monenlaisiin töihin.

3. Millaisille ihmisille valitsemasi ala sopii?

Tämä sopii vaihtelunhaluisille, luoville ja kauneutta rakastaville ihmisille. Ala vaatii hyviä sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisutaitoja sekä kykyä sietää stressiä ja työskennellä paineen alla.

4. Saiko ammattikoulussa hyvän kuvan ammatistasi?

Sain, mutta parhaiten alasta on päässyt perille käytännön työtehtävissä ja harjoitteluissa.

5. Mikä oli menestyksesi salaisuus EuroSkills-kilpailussa?

Se oli ehdottomasti asenne. Tavoitteeni olivat korkealla ja uskoin omiin kykyihini. Minulla on aina ollut hyvä motivaatio harjoitteluun. Sain tukea joukkueelta, valmentajalta, perheeltä ja ystäviltä. Asuin kesän Dublinissa, ja valmentauduin työskentelemällä somistajana Debenhamsilla. Toisen parin viikon valmennusjakson olin Lontoossa Habitatilla, missä tein myös esillepanoja ja somistamista. Ammattiopistossa harjoittelin kuviosahaamista ja maalausta. Ikkunateippauksia tein Joensuussa Joen kilpituotteessa. Ennen Göteborgia osallistuin Venäjällä Tseljabinskissa harjoituskilpailuihin. Oli hyvä käydä koko kilpailuprosessi läpi ennen varsinaisia kilpailuja. Kielitaitoni kehittyi myös valtavasti ulkomailla. Sain tästä itsevarmuutta kansainväliseen kilpailuun.

6. Mitä kilpailussa pärjääminen vaatii?

Harjoitteluun menee paljon aikaa, ja monesti piti mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

7. Mikä kilpailemisessa on parasta?

Se on se, että ylittää itsensä. Jos epäonnistuu jossain, pitää kerätä itsensä uudelleen eikä saa luovuttaa. Kova työ tuottaa tulosta.

8. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Välivuoden aikana haluan matkustaa ja saada lisää kansainvälisiä kilpailukokemuksia. Toivon, että saan myöhemmin alan työpaikan joko Suomesta tai ulkomailta.

Alan opintopolku on muuttunut. Nyt sisustajaksi ja verhoilijaksi valmistuu verhoilu- ja sisustusalan perustutkinnosta. Perustutkinto kuuluu tekniikan ja liikenteen alan koulutukseen.

 

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6