Taitaja auttaa nostamaan energiaa maan uumenista

Nestori Räisänen valmistui putkiasentajaksi Turun ammatti-instituutista. Hän sanoi tunteneensa jo varhain palavaa mieltymystä käytännön tekemiseen, jota olisi hänen mukaansa myös ammatti-instituutissa voinut olla enemmän.

– Hyvässä työssäoppimispaikassa pääsin kiinni käytännön työelämään ja sen säännönalaisuuksiin, Nestori kertoo opintojen ja käytännön oppimisen limittymisestä.

Nestori pohti pitkään, lähteäkö opiskelemaan rakentamista vai putkiasennusta. Lopussa putkipuoli veti pidemmän korren. Valintaa ei ole tarvinnut katua. Putkipuolella myös kynnys omaan yrittäjyyteen on matala, jos sen tien työurallaan päättää valita.

Nestorin nykyinen työpaikka Saariston Kaivonporaus Oy:ssä tarjoaa lisäbonuksena erityisesti kesäaikaan silmää hiveleviä maisemia. Saaristomerellä maahan varastoitunutta energiaa haetaan jopa 300-metrisiä maalämpökaivoja poraamalla.

– Työpäivät ovat vaihtelevia, eikä työ tunnu tylsältä. Teemme firmassa perusputkiasennuksia ja asennamme maalämpöjärjestelmiä. Työhön kuuluu myös viikonloppupäivystyksiä, sillä yritys palvelee 24/7-periaatteella.

Nestori sanoo olevansa yrityksessään ainoa suomenkielinen työntekijä. Puuttuvaa ruotsinkielentaitoa hän on kehittänyt kielikylvyillä. Myös asiakaskunta lounaissaaristossa on pitkälti ruotsinkielistä.

– Jatkokoulutus tietysti kiinnostaa ja LVI-insinöörin paperit ovat tulevaisuuden haaveena. Yrittäjyyskin alalla voisi olla mahdollista muutaman vuoden päästä.

Nestori Räisäsen uraa on vauhdittanut menestys ammattitaitokilpailuissa. Hän on osallistunut kahdesti Taitaja-kilpailuihin, ja pokkasi kirkkaimman mitalin putkiasennuslajissa vuonna 2015.

EuroSkills-kilpailuissa Nestori saavutti Medal¬lion for Excel¬lence -tunnustuksen, eli kunniamaininnan keskiarvoa paremmista pisteistä. Nyt meneillään on valmentautumiskausi Abu Dhabin WorldSkills-kilpailuihin.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6