Tomi kestää kisapaineen

Jyväskyläläinen Tomi Mäkelä, 20, voitti pronssia graafisessa suunnittelussa EuroSkills-kilpailussa. Oma ala edellyttää luovuutta, huolellisuutta ja paineensietokykyä.

1. Kuka olet?

Olen Tomi Mäkelä, 20. Suoritin audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon Jyväskylän ammattiopistossa keväällä 2015 ja valmistuin media-assistentiksi. Tein valmistumisen jälkeen projektiluonteisesti töitä kustantamoon, jossa olin ollut työssäoppimassa. Sen jälkeen kävin intin. Nyt olen etsimässä oppisopimuspaikkaa, jossa voisin suorittaa media-alan ammattitutkinnon.

2. Miksi valitsit audiovisuaalisen alan?

Olen aina piirtänyt paljon ja halusin alan, jossa voisin toteuttaa itseäni.

3. Millaisille ihmisille valitsemasi ala sopii?

Luoville ihmisille, jotka haluavat oppia tekemällä. Teknisestä näppäryydestä on myös hyötyä, sillä tietokone-ohjelmat pitää osata. Tällä alalla on toisinaan hyvin kiire, siihen pitää sopeutua.

4. Saitko ammattikoulussa hyvän kuvan ammatistasi?

Sain riittävät eväät, mutta oppiminen on paljon kiinni omasta mielenkiinnosta. Oma-aloitteisuudesta on apua.

5. Mikä oli menestyksesi salaisuus EuroSkills-kilpailussa?

Minulla oli jo jonkun verran alan työkokemusta, mikä toi varmuutta. Huolellisuudesta oli myös paljon hyötyä, tarkastin tehtävät moneen kertaan, ettei tulisi tyhmiä virheitä. Lähdin mukaan aika lyhyellä varoitusajalla, joten treenasin tosi tiiviisti muutaman viikon ennen kilpailua.

6. Mitä kilpailussa pärjääminen vaatii?

Ainakin sen, että pystyy keskittymään, vaikka muut ihmiset häärivät ympärillä. On myös osattava aikatauluttaa omat työt niin, että ehtii tehdä kaiken annetussa ajassa. Huolellisuus on välttämätöntä.

7. Mikä kilpailemisessa on parasta?

EuroSkillseissä oli mahtavaa, kun sai tutustua eri puolilta Eurooppaa tulleisiin kilpailijoihin.

8. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Jossain vaiheessa haluan varmasti jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Graafisen alan töitä olisi mahdollista tehdä myös ulkomailla.

Alan opintopolkuun tulee muutoksia, kun media-alan perustutkinto alkaa 1.8.2017. Perustutkinnossa on audiovisuaalisen viestinnän osaamisala, julkaisutuotannon osaamisala ja painotuotannon osaamisala.

 

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6