Työssäoppiminen ohjasi Werner Sillanpäätä kohti sähköalaa

Paimiolainen Werner Sillanpää, 21, hakeutui opiskelemaan peruskoulun jälkeen sähkötekniikan perustutkintoa Salon seudun ammattiopistoon. Päätöstä hän ei ole katunut, sillä alan töitä on sen jälkeen piisannut sekä palkkatöissä Sauvon Sähkötarvike Oy:ssä että valo- ja äänitekniikka-alan yrittäjänä. Lukioon hän ei halunnut, vaan halusi suoraan sähköasennustöihin.

Sähköasentajana Wernerillä on ollut mahdollisuus tehdä hyvin monenlaisia töitä. Työtehtäviin ovat kuuluneet uran varrella muun muassa sähkö-, tele- ja LVI-järjestelmien asennukset ja huoltotyöt, ilmajohto- ja kaapelityöt sekä sähkökoneiden ja tuotantolaitteiden korjaus- ja huoltotyöt.

Työssäoppiminen on ohjannut vahvasti Wernerin polkua sähköalan huippuosaajaksi. Hän valmistui sähköasentajaksi toukokuussa 2014. Asennusvarmuutta ja -rutiinia hän on hankkinut kesätöissä Meyerin telakalla Turussa ja Viking Gracellä. Lisäksi hän on pyörittänyt omaa yritystoimintaa valaisintekniikka-alan LSS-Light & Sound Sillanpää -yrityksessä. Hänellä on ollut jopa oma elokuvateatteri, sillä on pyörittänyt Vistan Kinon elokuvatoimintaa.

– Työssäoppimisen myötä olen hankkinut ammattitaitoa, joka kuuluu osana tutkintoon. Olen päässyt tekemään sähköasennustöitä aidoissa työelämän tilanteissa ja oppinut oikeat työtavat ja -menetelmät. Lisäksi sähköala on mahdollistanut myös tien yrittäjyyteen.

Abu Dhabin WorldSkills-ammattitaitokilpailuihin sähköasennuslajiin suuntaava Werner on jo edustanut Suomea EuroSkills-kisoissa, joista hän nappasi pronssia. Kilpailuja varten hän on harjoitellut omatoimisesti ja ohjatusti. Harjoittelu on sujunut hyvin töiden ohessa.

Werner suhtautuu kilpailuun rauhallisin mielin turhia jännittämättä. Syynä on hänen vankka kilpailukokemuksensa sekä kilpailijana että taustahenkilönä. Hän laskee vahvuuksikseen asennusnopeuden ja ongelmanratkaisutaidon. Valmistautumista vauhdittaa lisäksi henkilökohtainen harjoitusohjelma, joka kattaa muun muassa asennustöiden harjoittelua ja kuntoilua.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6