Useamman tutkinnon suorittamisen tuoma vaihtelu sopi Salla Käyhkölle

Salla Käyhkön työura on tähän asti kulkenut kansainvälisissä merkeissä. Rääkkylästä kotoisin oleva Salla valmistui sisustus-artesaaniksi Pohjois-Karjalan ammattiopistosta vuonna 2016 ja on sen jälkeen työskennellyt Dublinissa Debenhamsin tavaratalossa ja lontoolaisessa huonekaluja ja sisustavaroita myyvässä Habitatissa.

Nyt työpaikka on Stockmannin Helsingin keskustan myymälässä näyteikkunavisualistina. Salla joutuikin heti melkoiseen pyöritykseen, koska aloituspäivänä ”Stockalla” alkoivat superkiireiset Hullut Päivät.

Ovet kansainvälisiin työpaikkoihin aukenivat Sallalle Allianssin nuorisovaihdon ja Skills-lajipäällikön avulla.

Työpaikat ovat kehittäneet Sallan kielitaitoa. Lukio-opiskelu tarjosi hyvää pohjaa, mutta halu kansainvälisen työkokemuksen hankkimiseen motivoi kieltenopiskelua myös ammattiopistossa. Omimpia kieliä ovat luonnollisesti englanti ja ruotsi. Espanjaa on tarttunut pirtaan matkustelun myötä.

Sallan mietti opintoratkaisuaan pitkään ja päätyi useamman tutkinnon suorittamiseen. Opiskelu tapahtui aina kahden kuukauden jaksoissa: kaksi kuukautta ammattioppilaitoksessa, kaksi lukiossa. Toki ammattioppilaitoksessa piti ajoittain tehdä myös lukion eteen töitä.

Visuaalisen myyntityön ammattilaiset työstävät eri materiaaleja, sahaavat, verhoilevat, pintakäsittelevät ja käyttävät maalauksen erikoistekniikoita. He hallitsevat tarvittavat tietokoneohjelmat ja toteuttavat tuotesommittelua ja näyteikkunasomistuksia.

Tuotteiden esillepano, valot, kalusteet ja niiden materiaalit, musiikki ja tuoksut muodostavat myymälöissä kokonaisuuden, joka vetoaa tunteisiin. Asiakas ei osaa kiinnittää huomiota vaikkapa yksittäisiin materiaalivalintoihin, mutta mieleen piirtyvä kokonaiskuva kertoo hänelle onko tämä myymälä ja nämä tuotteet tarkoitettu juuri minulle.

– Se sopi minulle, olen vaihtelunahaluinen. Halusin sekä tehdä että lukea, mutta en pitänyt ajatuksesta keskittyä vain toiseen niistä, Salla kertoo. Ratkaisuaan Salla pitää hyvänä, mutta muistuttaa, että töitä opintojen eteen oli tehtävä.

Haaveissa on ulkomailla, erityisesti Englannissa työskentely.

– Lontoossa on maailman hienoimmat näyteikkunat.

Salla Käyhkö valmistautuu Abu Dhabissa järjestettävään WorldSkills-kilpailuun ja tavoitteena on mitali. Taustalla on jo runsaasti kilpailukokemusta: ensimmäisessä Taitaja-kisassaan vuonna 2014 Salla jäi pisteen päähän finaalipaikasta, mutta seuraavana vuonna irtosikin jo voitto. Göteborgin EuroSkills-kilpailussa vuonna 2016 hän saavutti hopeaa visuaalinen myyntityö -lajissa.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6