Viherrakentaminen on hyvä työllistäjä

Kainuulaisen viherrakentajaosaaja Jani Kinnusen lempikasvi on kataja. Saman leveyspiirin sitkeitä kasvatteja kuin itsekin, hän sanoo perusteluksi.

Jani valmistui Oulun seudun ammattiopistosta viheralan puutarhuriksi vuonna 2016. Samana vuonna hän edusti Suomea ammattitaidon EM- eli EuroSkills-kilpailuissa. Opiskelu ja kilpailut yhdessä avasivat tien myös nykyiseen työhön: Jani on Oulun pihatyön palkkalistoilla.

Työ on monipuolista: talvella tehdään auraushommia, kesällä ahkeroidaan kivi- ja katurakentamisen parissa, tehdään nurmikoita, istutetaan puita ja kasveja. Lapiolle löytyy käyttöä, mutta ammattilaisella on toki myös hallussa työkoneiden kuten pienkaivinkoneiden käyttö.

– Ala sopii sellaiselle, joka tykkää tehdä töitä ulkoilmassa, sateella ja paisteella. Tässä tarvitaan hyvää hahmotuskykyä ja laskupäätäkin on hyvä olla, Jani kertoo.

Janin vanhemmilla oli kotona mansikkatila ja jossakin vaiheessa hän ajatteli jatkavansa samalla uralla. Mieli kuitenkin muuttui – viherrakentamisessa osaamispaletti on paljon laajempi ja kädenjälki näkyy taatusti.

Työ ympäristörakentamisessa on kausiluonteista ja kesäkaudella tehdään pitkää päivää, säässä kuin säässä. Monipuolisten, taitavien kivimiesten ja -naisten onkin mahdollista päästä erittäin kilpailukykyisille ansioille. Monet valmistuneet ryhtyvät myös yrittäjiksi ja monipuolinen osaaminen antaa työmahdollisuuksia myös kesäkauden ulkopuolella.

Perustasoisessa opetuksessa huippuopiskelijat saattaisivat turhautua etenemistahtiin, mutta kilpailutoiminnassa he pääsevät kehittämään taitojaan omalla tasollaan. Näin on myös Jani tehnyt.

Hän on jo suorittanut kivirakentamisen näytön ja EuroSkills-kilpailuihin hän treenasi parinsa kanssa parhaimmillaan 5–6 päivänä viikossa.

– Koen, että työnantajat katsovat kilpailutoimintaan osallistumista erittäin positiivisesti. Oma työkin tuli tavallaan ammattitaitokilpailujen kautta: EuroSkillsiin minut houkutteli osallistumaan silloinen opettajani Ismo Lindroth.

Janin osaamisesta vakuuttunut Lindroth myös nappasi nuoren miehen töihin omaan yritykseensä.

– Kilpailutoiminta on antanut minulle rohkeutta. Olin nuorempana todella ujo, mutta kisoihin valmentautuminen ja nopeatempoiset kisapäivät kyllä karaisivat, Jani hymähtää.

Tulevaisuus on vielä auki – tällä hetkellä koko tarmo menee töiden ja valmentautumisen piikkiin.

– Yrittäjyys on käynyt mielessä.

Viherrakentamisen artesaanit työskentelevät viheralueiden ylläpidossa ja rakentamisessa kunnilla, seurakunnilla, valtiolla, golfkentillä sekä viherrakennusalan yrityksissä. He voivat perustaa oman yrityksen tai työllistyä suunnittelutoimistoihin. Hyvän ammattitaidon lisäksi viherrakentajan pitää olla tarkka, keskittymiskykyinen ja valmis tekemään töitä sekä pakkasella että helteellä. Työssä tulee multaa kynsien alle ja joskus työssä on siedettävä pölyä, melua ja likaa.

Silloin kun vapaa-aikaa on, Jani suuntaa kesäisin kaloja narraamaan ja talvisin laskettelurinteeseen.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6